Quantcast
Channel: Michal Rosen
Viewing all 52 articles
Browse latest View live

ברוך הבא! מה תרצה לעשות? לקבל מדריך לבחירת משרדים להשכרה או לקנייה

$
0
0

איך תבחר את המשרד החדש שלך? 

התחלתם בבדיקת נכסים עבור המשרדים החדשים שלכם? שיהיה בשעה טובה. אחרי שבדקתם את העסקה מההיבט הכלכלי והמסחרי כדאי להתכונן ולהתארגן בעזרת מעצבת פנים מקצועית ולבדוק באופן יסודי את התאמת הנכס לצרכי החברה.
על מה לשים דגש בבחירת המשרד המתאים לכם?
corridor designעיצוב משרדי חברת ייבוא אוטובוסים

1.  מסמך דרישות והחלטה על שטח המשרדים הנחוץ: הכינו טבלת אפיון של צרכי המשרדים החדשים שיכלול פרוט רב ככל האפשר. הפרטים הבסיסיים הם: מספר העובדים, צורת הישיבה (חדרים או חללים פתוחים), אפיון סוגים שונים של חדרים כדי להחליט על גודלם, אפיון חדרי ישיבות, תרשים זרימת העבודה במשרד – איזה פונקציות יושבות סמוכות ואלו פונקציות רצוי שיורחקו זו מזו (מכירות ופיתוח למשל או מחלקה רועשת לעומת מחלקה שקטה) פרוט שטחי שירות שונים כגון מטבחונים, קפיטריה, אזור צילום ועריכה, ארכיון , חדר מחשב. ככל שמסמך הדרישות יהיה מקיף ומפורט יותר הוא ישמש כלי עבודה יעיל יותר למתכננים ויאפשר לקבוע ברמת דיוק גבוהה יותר את שטח המשרדים הנחוץ לכם. במקרים בהם מדובר בחברה גדולה ובמבנה מורכב של זרימת עבודה רצוי לפנות לחברות העוסקות בבניית פרוגראמה ליצירת אפיון מקצועי.

2.  בדיקת נצילות הבניין: בדקו את היחס בין שטח המשרדים לבין שטח הברוטו של העסקה כלומר, השטח של המשרדים יחד עם השטחים הציבוריים של הבניין  הכלל הוא שככל שהבניין חדש יותר יהיו השטחים הציבוריים גדולים יותר ביחס לשטח הברוטו והניצולת קטנה יותר (כמובן שיש יוצאים מן הכלל וצריך לבדוק כל מקרה לגופו). יחד עם זאת, כיון שהגדלת השטחים הציבוריים נובעת בדרך כלל משטחי שירות גדולים יותר, מספר רב יותר של מעליות, לובי מרווח יותר וכדומה, היתרון הוא שבבניין חדש, למרות שבדרך כלל אינו חסכוני כמו בניין ישן, רמת השירותים הציבוריים גבוהה יותר מאשר בבניין ישן.

3. הכינו רשימה ראשונית של פריטים ועבודות נדרשות עבור הפרויקט: במשא ומתן מול בעל הנכס כדאי שאתם תהיו אלו שיגדירו את הדרישות למפרט הטכני. בדרך כלל המפרט הטכני הסטנדרטי שמקבלים מהיזם בשלב המו"מ הוא מצומצם ואינו מיועד לענות על הדרישות הספציפיות שלכם. מפרט טכני שכולל את הדרישות שלכם כבר בשלב הראשוני עוזר לכם ולבעל הנכס להבין באיזה רמת גימור יבוצעו המשרדים ומקל על תהליך קבלת ההחלטות של שני הצדדים.
שימו לב, אין מדובר במפרט טכני של מכרזים ציבוריים שהוא מפורט מאוד ואין בו צורך בשלב המו"מ אלא בפרוט כללי של העבודות והפריטים שתרצו לכלול בהקמת המשרדים, כמו למשל: מחיצות זכוכית, תקרות אקוסטיות ברמה גבוהה מהסטנדרט הקבלני וכיוצא בזה.

עיצוב פנים כניסה למשרדיםעיצוב משרדי חברת הייטק

4. ערכו בדיקה תקציבית: גם אם אתם מקבלים מבעל הנכס את הקמת המשרדים כעסקת "הכל כלול" כדאי להכין תכנון אדריכלי מלא וכתב כמויות עבור התהליך כדי לתוכלו לערוך מעין מכרז פנימי בין כמה קבלנים ולקבל מושג על עלויות ההקמה של המשרדים וכיצד הן מגולמות בשכר החודשי שאתם משלמים עבור הנכס. רצוי גם שתהיה לכם אפשרות לבחור ולבצע את הבינוי על ידי קבלן מטעמכם שאתם מכירים את איכות עבודתו.

5. מערכת מיזוג האויר: מיזוג האויר מהווה מקור לא אכזב לחילוקי דיעות ולחיכוכים בין העובדים. כדי לצמצם את היקף המחלוקות העתידיות הצורה האופטימלית של מיזוג אויר היא יחידה עצמאית לכל חדר ומספר יחידות רב ככל האפשר בחללים פתוחים או לחילופין, טרמוסטטים שיבטיחו אפשרות לוויסות טמפרטורה אופטימלי.

6. בידוד רעשים מחוץ לבניין: אם הבניין שבחרתם ממוקם על כביש ראשי סואן רצוי שהחלונות יהיו עם שכבה כפולה של זכוכית עם בידוד אויר ביניהם לבידוד רעשים אופטימלי(זכוכית בידודית).

7. מיקום תאי השירותים: בבניינים החדשים השירותים ממוקמים בדרך כלל בחללים הציבוריים של הבניין וחוסכים עלויות תחזוקה ואת כאב הראש של הטיפול בבעיות אינסטלציה ותברואה שונות שצצות מפעם לפעם. יחד עם זאת, כשקומת המשרדים מתחלקת בין כמה חברות, יש חברות שחשוב להן למקם תאי שירותים בתוך המשרדים לשמירה על פרטיותם ואפילו מקלחון במקרה ששעות העבודה הן ממושכות. כדאי לשקול את הנושא ואת העדפותיכם ולבדוק מהן האפשרויות שמציע הבניין בנושא זה.
עיצוב חדר אמבטיה בגווני אפור לבןעיצוב חדר אמבטיה במשרדים עבור חברה משפחתית

8. בדיקת קרינה: נושא שהמודעות אליו גברה מאוד בשנים האחרונות הוא הקרינה האלקטרומגנטית והסלולרית במבנים. אם אתם שוקלים לשכור נכס שמצא חן בעיניכם כדאי להזמין בדיקת קרינה שיחסית אינה יקרה ולקבל אפיון של רמות הקרינה בחלקים שונים של המשרדים. באזורים שבהם הקרינה רבה יש לתכנן את המשרדים בעצה אחת עם מעצבת הפנים כך שיורחקו מהם עמדות עבודה כ3 מ' לפחות. פתרון נוסף הוא לבצע מיגון מפני קרינה. יש חברות המתמחות בנושא.
רצוי מאוד להפריד בין החברה המבצעת את הבדיקה לחברה המבצעת את המיגון.

9. גורמים המשפיעים על הגמישות בתכנון: כשאתם בוחנים נכס פוטנציאלי זכרו שככל שצורת החלל פשוטה יותר, כגון מלבן, ריבוע או ריבוע עם פטיו, היא תאפשר גמישות ואפציות רבות יותר לתכנון . אם קיימים עמודים בשטח המשרדים רצוי שיהיו ממוקמים צמוד ככל האפשר למעטפת הבניין או במרווחים שיאפשרו בניית חדרים סביבם בצורה נוחה ולא יפריעו באופן מהותי לחלוקת הפונקציות במשרדים. בנושא זה כדאי להתייעץ עם מעצבת פנים לפני סגירת העסקה.

 מבט אל עיצוב כניסה וקיר כחעיצוב משרדי אדריכלות נוף

10. גורמים המשפיעים על רווחת העובדים ונראות המשרדים, תאורה וגובה תקרות: מחקרים מוכיחים כי ככל שחלל המשרדים מואר יותר בתאורה טבעת שחודרת מהחלונות שביעות הרצון והתפוקה של העובדים תהיה גבוהה יותר. גם אם מדובר בחלונות גדולים שמכניסים כמות אור גדולה מידי למשרדים בשעות מסויימות, זאת אופציה עדיפה על משרד חשוך וחלונות קטנים כיון שאפשר לפתור את נושא הסינוור והחום על ידי אביזרי הצללה ומיזוג אויר מתאימים. גורם נוסף חשוב ביותר בנראות המשרדים הוא גובה התקרות. אם יישמר גובה תקרה גדול ככל האפשר כלומר, במושגים של ישראל, בין 260 ל450 ס"מ , המשרדים ייראו אוריריים ונעימים יותר. בדרך כלל תכנון של תקרה גבוהה הוא מלאכת מחשבת של מעצבת הפנים. בפרויקטים שאני מתכננת אני מקדישה תשומת לב מיוחדת להנחיית היועצים בנושא זה ודורשת מהם לעשות את מירב המאמצים ולבצע עבודת צוות תוך שיתוף פעולה מלא כך שמערכות המיזוג, החשמל, האינסטלציה והבטיחות ימוקמו בחלל התקרה ויישאר עדיין גובה תקרה יפה מתחת לתקרה האקוסטית. לפעמים מתוכננות מערכות מיזוג גלויות מתחת לתקרה האקוסטית כדי לאפשר תקרה גבוהה ככל האפשר.

מבט מהכניסה אל המטבח והמשרדים עד לנוף המשתקף מבעד לחלונות
עיצוב משרדים עם מערכות מיזוג גלויות בתקרה.

ב23 שנות עבודתי כמתכננת עוד לא נתקלתי במשרד האידיאלי שימלא במלואן אחר כל הדרישות המוזכרות למעלה. מה לעשות, גם בניינים, כמונו, אינם מושלמים. הדרך הטובה ביותר להחליט על הנכס המועדף בתוך שפע הנתונים הוא לערוך טבלת השוואה ולהחליט על ציון שאתם נותנים לכל פרמטר. שקלול הנתונים יעזור לכם לקבל החלטה מושכלת ראשונית ומשם יהיה קל יותר להמשיך הלאה ולבחור לפי העדפות אישיות ותחושות בטן.

אז שיהיה בהצלחה!

לקריאה על תהליך תכנון המשרד לחץ כאן 

רוצה לשמוע עוד על תהליך התכנון? התקשר אלינו 03-7326997
רוצה לצפות בפרויקטים נוספים? לחץ כאן

The post ברוך הבא! מה תרצה לעשות? לקבל מדריך לבחירת משרדים להשכרה או לקנייה appeared first on אדריכלות ועיצוב פנים.


פריטים לעיצוב פנים

$
0
0

רעיונות חדשים לעיצוב המשרדים

איך נוצר העיצוב הייחודי של המשרד? לפעמים זו התקרה, לעיתים התאורה המעניינת או צבעוניות נועזת. קבלו 3 דוגמאות לעיצוב משרדים ומהם הפריטים שמעניקים להם נופך מיוחד:

1. גופי תאורה - תאורה היא אחד האלמנטים המהותיים בעיצוב פנים. האור, הצל וצבע האור הנגזרים מתכנון התאורה מעניקים לכל חלל את האופי הייחודי לו.

עיצוב מטבח במשרדיםשימוש במשטחי תאורה עגולים בגדלים ובגבהים שונים ליצירת מוקדי עניין בחלל. Air-consolidating-Company-Office-office-interior-designתאורה שקועה בעמודים ומודגשת על ידי פסי צבע יוצרת עניין וקצב בחלל המשרדים.

2. חומריות, צבעוניות וסידור הפריטים יוצרים אווירה וסגנון.

עיצוב דלפק במשרדיםדלפק בצבע ירוק תפוח בשילוב "מפרשים" בגווני כתום יוצר אוירה של חדשנות מבט אל עיצוב כניסה וקיר כחשילוב של כורסא ושטיח מעניק חמימות של בית.

 3. קירות מעוצבים - אין סוף למגוון אפשרויות לעיצוב הקירות. כאן תוכלו להתרשם משתי דוגמאות:

Corridor-designעיצוב קיר מדליק עם תמונות אמנות המשמשות כגופי תאורה Power-wallקיר צבעוני מעוצב כקומפוזיציה של מלבנים וריבועים יוצר מוקד עניין ומשמש כקיר כוח בכניסה למשרדי חברת ספנות.

The post פריטים לעיצוב פנים appeared first on אדריכלות ועיצוב פנים.

מקרה בוחן –עיצוב מוקדי שירות בפלאפון

$
0
0

Case Study – עיצוב מרכזי שירות ומכירות טלפוניים עבור פלאפון ברוח הקמפיין "עולם אחר"

הקמפיין של חברת פלאפון שזכה לתשואות בעולם הפרסום וגם בקרב הצרכנים הפך לשיחת היום גם בקרב עובדי החברה. בעקבות הבאזז שנוצר עם עליית הקמפיין הייחודי עלה במחלקת השיווק של החברה הרעיון לקרב את נציגי השירות והמכירות לרוח הקמפיין ולמסרים שהוא מעביר, ליצור אווירת fun במוקדי השירות והמכירות של החברה ובכך לחזק את הקשר והנאמנות של הנציגים למותג פלאפון.

עיצוב מרכז שירות לקוחות בהתאם לקמפיין פרסומימרכז שירות ומכירות מעוצב בהשראת קמפיין הפרסום.

קבלנו פנייה מפלאפון לעצב את מרכזי השירות והמכירות של החברה ברוח הקמפיין. סקירה מדוקדקת של הקמפיין הפרסומי הביאה אותנו למסקנה שהמשימה אינה פשוטה כלל. הקמפיין המושקע והמרהיב חצה גבולות, העפיל הרים וגבעות, נסק לשחקים והווירטואליות שלו הפכה אותו לחגיגת פנטזיה אמיתית.
את כל השפע הזה והדאייה על כנפי הדמיון היינו אמורות להעביר ולשדר במרכזי שירות לקוחות ארציים ורגילים והשאלה המתבקשת הייתה – איך מתרגמים את הסביבה הווירטואלית של מסכי הטלוויזיה לסביבה מוחשית של מוקד שירות ואיך מעבירים את המסרים של הקמפיין : פנטזיה, פשטות ותחכום וכמובן, עולם אחר.

פרחים מוארים על קיר עם מדבקהמיתוג סביבת העבודה
קירות ממותגים ברוח קמפיין

 נראות חדשה למחלקת שיווקעולם אחר במסדרונות מחלקת השיווק.

הקונספט שהתגבש לאחר חשיבה ממוקדת וסיעור מוחות היה: ליצור אווירת פנטזיה על ידי משחקים בקנה מידה וחיבורים בלתי צפויים. זה נראה לנו כמו דרך יצירתית שאפשר לעבוד אתה גם בתקציבים שאינם גדולים במיוחד. בין הפריטים שנכללו בקונספט: דשא שצומח על הקירות, מנורות שהן גם פרחים, כדורי פלסטיק צבעוניים והשלמת המיתוג באמצעות אימג'ים מהקמפיין.
הפרויקט הראשון היה פיילוט ניסיוני במשרדי מחלקת השיווק בבניין ההנהלה בגבעתיים ובוצע בעבודת לילה ובסוף השבוע כדי להפתיע את העובדים.
בין לילה הוריקו המסדרונות האפורים והתכסו במעטה דשא חגיגי של רצפת pvc מודפסת ועל הקירות הודבקו כדורי בריכות משחק צבעוניים לאזכור המסטיקים שכיכבו בסרטוני הפרסום.
נראות חדשה למחלקת שיווקכדורי בריכת משחק צבעוניים יוצרים אוירה שמחה במסדרונות.
היה צורך לחזק את התאורה במסדרונות כדי להפיק את המיטב מהתפאורה הצבעונית וגם זה נעשה.

כשעובדי מחלקת השיווק הגיעו ביום ראשון לעבודה הם מצאו חגיגה אמיתית של פנטזיה פלאפונית. הפרויקט זכה לתשומת לב רבה של כל עובדי החברה שעלו לרגל לקומת מחלקת השיווק להתרשם מהעיצוב החדש.
לאחר ההצלחה הראשונה התחלנו בסטודיו ביישום הקונספט גם במרכזי שיווק ומכירות נוספים בירושלים, באר שבע ואשדוד ומאוחר יותר גם במחלקת ההדרכה בבני ברק.
בכל פרויקט נוספו וריאציות לתכנון: במרכז שירות ומכירות ירושלים נוסף לוח מחיק גדול ששימש כלוח תקשורת פנים ארגונית שקוע במישור הקיר שהשתלב בקיר דשא מואר.
עיצוב פנים מוקד שירות לקוחותקיר תקשורת משולב – עיצוב מרכז שירות ומכירת.
בסניף אשדוד נוספו עמודים שקופים עם כדורים צבעוניים ששולבו באזורי המעברים.
מסחור חזותי למרכז שירות לקוחותעמדי כדורים במרכז שירות ומכירות אשדוד.
כשהגענו לסניף באר שבע למדידות ראשוניות כבר היו נציגי הסניף מעודכנים לגמרי במה שעומד להתבצע. הם הראו לנו תמונות ששלחו אליהם הנציגים מירושלים של העיצוב החדש והמטירו עלינו שאלות לגבי מה שעתיד להתבצע אצלם בסניף.
מסחור חזותי למרכז שירות לקוחותעיצוב קיר תקשורת בסניף באר שבע
עיצוב מסדרון עם PVC מודפסים מטפס על הקיר

הפרויקט שבוצע באופן מדורג, סניף אחר סניף, יצר באזז גם אצל הנציגים וכל ההתרגשות והסקרנות שנלוו אליו הוסיפו גם נופך של התלהבות בעבודת הנציגים השגרתית.
את הפרויקט ליוותה מטעם מחלקת השיווק של פלאפון אדווה עמבר, מנהלת המסחור החזותי של החברה שעזרה לנו באופן המקצועי ביותר לעשות את החיבורים בין השיווק לבינוי וחוזר חלילה ולעבור את הפרויקט באופן חלק, רציף ומהנה. עם מעצב הבית רונן קדם תיאמנו את כל שלבי התכנון והביצוע לאחר בניית הקונספט . חלק מיישום המיתוג בוצע על עיצוב פנים קיים ובחלק מהסניפים רונן תכנן את עיצוב הפנים והמיתוג בוצע על גבי העיצוב בתכנון הסטודיו שלנו.

פספוסים במהלך הפרויקט:
יומיים אחרי ביצוע הפרויקט במוקד ירושלים התקשרה אלינו אדווה והודיעה:" כל הכדורים נפלו"
מסתבר שכדורי הבריכות שהודבקו על הקירות צנחו כעלים בשלכת מיד אחרי ההדבקה.
יחד עם חברת ההפקות שביצעה את ההדבקה חקרנו את הנושא לעומק: ראשית ביררנו מאיזה חומר עשויים הכדורים ומצאנו שהם עשויים פוליפרופילן. מיד לאחר מכן הגענו למחלקת הייעוץ הטכני של אחת החברות המובילות בעולם לדבקים (אם לא ה..) נציג החברה שמע את תיאור המקרה ושאל- לא מצאתם אף חומר אחר להדביק? יש לנו 3000 סוגי דבקים ואולי, 3 מהם מתאימים להדבקת פוליפרופילן. החומר הזה לא נדבק לשום דבר.
עיצוב מרכז שירות לקוחות בהתאם לקמפיין פרסומירק שתדעו – פוליפרופילן לא נדבק לשום דבר
קיר מממותג ברוח קמפיין

ככה זה, כשרוצים יצירתיות וחדשנות משלמים לעיתים גם דמי לימוד.. מצוידים בדבק החדש, אחד מבין 3 המתאימים הגיעו העובדים המסורים של חברת ההפקות לסיבוב הדבקות נוסף, הפעם זה הצליח!

עיצוב פנים מרכז שירות לקוחות פלאפון

The post מקרה בוחן – עיצוב מוקדי שירות בפלאפון appeared first on אדריכלות ועיצוב פנים.

הסוגיה של עיצוב משרדים להגדלת תפוקה וליצירת חדשנות

$
0
0

עיצוב המשרד עם חללים פתוחים או סגורים?

זו השאלה שמטלטלת ומעסיקה את עולם העסקים בשנים האחרונות. ואם חשבתם על שאלה של מיליון דולר, כאן מדובר במיליארדים על מיליארדים של דולרים. כיוון שעלויות השכרת, קניית ואחזקת נכסי נדל"ן למשרדים הוא אחד הנושאים עתירי התקציב המעסיקים את רוב החברות בארץ ובעולם.
חברות הייטק רבות וטובות כמו גוגל, AIRBNB , אינטל וגם חברות מסחריות ותיקות כגון מארסק ספנות מושיבות את עובדיהן בחללי עבודה פתוחים או קיוביקס (חדרונים עשויים מחיצות נמוכות שאינן מגיעות עד התקרה) כדי לעודד אינטראקציה והגברת תפוקה של צוותי עבודה. נראה שבאמצעות הושבת העובדים בחללים פתוחים מושגות שתי מטרות חשובות: חסכון ניכר בשטח והגדלת תפוקת העבודה, לכן אין זה מפתיע שהמגמה התפשטה בשנים האחרונות כאש בשדה קוצים.

עיצוב משרדים לסלטיק

בעד ונגד חללים פתוחים ואזורי מפגש בלתי רשמיים

בואו נבחן את הסוגיה מקרוב: ההצדקה לקיומם של חללי עבודה פתוחים נובעת ממסקנות מחקרים שנערכו במהלך עשרות השנים האחרונות ומראים שככל שהאינטראקציה והמפגשים האקראיים בין עובדים מאותו צוות גדלה בזכות הקרבה שנוצרת ביניהם במשרד הפתוח, משתפר הקשר, העזרה ההדדית והשיתוף וכך יכולים הצוותים להשלים משימות במהירות רבה יותר, לסיים פרויקטים באופן מהיר וגם מוצלח יותר וכפועל יוצא מכך להעלות את תפוקת העבודה.

עיצוב פנים תדמיתי מארסק ספנות ת"א

יתרון נוסף של תכנון משרד עם חללים פתוחים התגלה במחקרים לגבי מפגשים אקראיים בין עובדים ממחלקות שונות ומפגשים בכלל… חללים פתוחים מעלים את הסיכוי למפגשים אקראיים רבים יותר והמחקרים העלו שככל שמפגשים רבים יותר מתרחשים בין אנשים שההבדלים ביניהם גדולים יותר כך תגדל החדשנות. לדוגמא, פגישה בין עובד ישראלי במרכז פיתוח לבין עובדת החברה שהגיעה לביקור מסניף החברה ביפן יכולה לייצר חדשנות. יש כאן הבדלים ניכרים בתרבות, מיקום גאוגרפי, מין העובד, דפוסי עבודה ועוד. מתוך האינטראקציה בין עולמות שונים כל כך נוצרת סינתזה וחדשנות.כשמדובר במפגשים אקראיים בין עובדים מאותה חברה, גם מפגשים בין עובדים ממחלקות שונות בחברה שהאוריינטציה שלהם שונה, למשל, פגישה אקראית בפינת הקפה בין עובדת במחלקת פיתוח לעובד במחלקת מכירות, יכולה לייצר חדשנות. מפגשים אקראיים כאלו אפשר לעודד לאו דווקא בעמדות העבודה בהן מתבצעת העבודה השוטפת אלא בחללים הציבוריים של המשרד כגון מסדרונות, פינת הצילום, אזורי מפגש פתוחים והקפיטריה.

משרדים עם חלל פתוח
המסקנות ממחקרים אלו הן כה מרחיקות לכת שהן שינו את פני סביבת העבודה בשנים האחרונות באופן דרמטי. חברות רבות בוחרות להושיב את עובדיהן בחללים פתוחים, לתכנן את משרדיהן כך שיושם דגש מיוחד על שטחים ציבוריים כחללי מפגש ולעודד בכך תפוקת צוותים גבוהה יותר וחדשנות.
אולם, האם הושבת העובדים בחללים פתוחים אכן מגבירה את התפוקה? הצד השני של המטבע, הוא שההפרעות הנגרמות לעובדים כתוצאה מהרעש והסחת הדעת שאופיינית לישיבה בחלל פתוח יוצרות בעיות אחרות: מחקרים מראים כי סביבה פתוחה פוגעת בטווח הקשב, בתפוקה, בחשיבה יצירתית ובשביעות רצון של העובדים. 
אם נבדוק לעומק מהם הגורמים המפריעים לאינטראקציה בחללים פתוחים או בקיוביקס בהשוואה לישיבה בחדרים סגורים נמצא שההפרעות הבולטות ביותר הן רעש והעדר פרטיות אקוסטית וויזואלית. מסתבר שהחשש של עובדים שגורם שלישי שלא הוזמן לשיחה יאזין לה, החשש להפריע לאחרים ומצד שני ההפרעה שיוצרות שיחות של אחרים, מהווים מכשול ממשי לאינטראקציה ולשיחות מעמיקות ומפרות בין חברי הצוות. גם החשיפה הויזואלית הבלתי פוסקת כשיושבים באופן ספייס גורמת לתחושה של העדר פרטיות ומדכאת פגישות ספונטניות.

במאמר שהתפרסם בהווארד ביזנס ריביו – סוקרים שני חוקרים של סביבת העבודה: אן לאור פיירד וגו'ן וויקס את הגורמים לאינטראקציה טובה בין עובדים. לאחר שהם סוקרים את הבעיות שהוזכרו למעלה המאפיינות ישיבה בחלל פתוח הם מעמיקים את ההבנה לגבי מהם התנאים ליצירת תקשורת טובה בארגון שמצידה מעלה את התפוקה ואת החדשנות. לטענתם יש חשיבות גדולה ל-3 משתנים עיקריים: קירבה, פרטיות והרשאה. החוקרים אומרים שיחד עם הקרבה שנוצרת בחללים פתוחים התורמת לעבודת צוות משופרת, חייב להיות מנגנון המאפשר לעובדים ליצור לעצמם אזורים בהם יוכלו לתקשר ללא הפרעה ומבלי שגורמים אחרים יוכלו להאזין לשיחה. תחושת הפרטיות מאפשרת חופש ביטוי ויצירתיות. ההרשאה היא גורם שלישי החשוב ליצירת אינטראקציה פורה ומשמעה אישור מצד ראש הארגון ומנהלים בדרג ביניים שלעובדים מותר ורצוי לקיים אינטראקציה חופשית . זהו גורם מכריע ביצירת תקשורת טובה ובתחושת החופש.

פתרונות אדריכליים למקסום היתרונות של הישיבה בחלל פתוח

כדי למקסם את היתרונות של חללי עבודה פתוחים ולמזער את נקודות התורפה של הישיבה באופן ספייס שהזכרתי למעלה מוטלות על מעצבת פנים מקצועית כמה משימות: בראש וראשונה לטפל באופן יסודי באקוסטיקה. מניסיוני יש הבדל עצום בין חלל פתוח מטופל אקוסטית לבין חלל שבו מסתפקים באמצעים אקוסטיים סטנדרטיים. ההשקעה הראשונית בתקרות או קירות מטופלים באופן מקצועי מוכיחה את עצמה ומאפשרת תקשורת פתוחה ויעילה עם הפרעה מינימלית לאחרים. בתכנון משרדים עם חללים פתוחים יש לגבות את החלל הפתוח באזורים ציבוריים למחצה או פרטיים בהם אפשר לקיים שיחות פרטיות כמו נישות לפגישות אחד על אחד למקרה שהשיחה במסדרון מתארכת ודורשת יותר העמקה ופרטיות או חדרי ישיבות קטנים שאליהם יכולים לעבור מהחלל הפתוח. רצוי להוסיף גם פונקציות כמו תאי טלפון, לשיחות פרטיות של עובדים שאינן קשורות לעבודה כדי שבמקרה הצורך לא תיווצר הפרעה לעובדים אחרים. כדי ליצור תקשורת טובה ולא רשמית בין העובדים בחללים הציבוריים כמו הקפיטריה כדאי להפוך את הקירות ל"קירות מדברים" עם עדכונים שוטפים על הנעשה בחברה ומתן אפשרות לעובדים להשאיר חותם ולהגיב. זאת אפשר לעשות על ידי שיבוץ לוחות מחיקים ואפילו משחקים. הביליארד הוא המשחק הקלאסי, בעיקר לחברות סטארט אפ אבל יש אפשרות לשלב גם משחקי לוח מגניבים על הקירות שתופסים פחות מקום, דורשים פחות מיומנות ויכולים לעזור בשבירת הקרח בין עובדים ממחלקות שונות.

משרדי חברת סטארטאפ

גם אחרי שהעקרונות ליצירת חלל עבודה משותף אפקטיבי ויעיל יותר להגברת תפוקת העבודה הובנו, בל נשכח שמדובר בהגברת תפוקת העבודה של הקבוצה. בעוד שסביבה פתוחה ונגישות גבוהה של העובדים זה לזה מעלה את תפוקת הצוות היא עלולה להוריד את תפוקת היחיד, זאת דווקא בגלל התקשורת המוגברת בין חברי צוות המפנה משאבים של עבודת יחיד לעבודת צוות .
כמו שהבנת, התמונה העולה מהמחקרים השונים היא מורכבת ומצביעה על כך שלפני קבלת החלטה על תכנון משרדים בגישה זו או אחרת כדאי לשקול ולנתח את אופי העבודה שיש לבצע במשרדים ואת התמהיל הרצוי בין עבודה יחידנית לבין עבודת צוות בכל מחלקה ובחברה ככלל. בהתאם לכך אפשר להחליט על עיצוב משרד עם חלוקה לחדרים או כחלל פתוח או כשילוב של שניהם. אחרי קבלת החלטה מושכלת יידרש תכנון אדריכלי מקצועי ויצירתי בשיתוף פעולה הדוק עם הלקוח, כדי לצמצם את החסרונות המובנים של החלל הפתוח או המחולק לחדרים ולהעצים את היתרונות. אז שיהיה בהצלחה!

The post הסוגיה של עיצוב משרדים להגדלת תפוקה וליצירת חדשנות appeared first on אדריכלות ועיצוב פנים.

הגיגים ופרוזה על תקרות במשרדים

$
0
0

לכאורה, מה כבר אפשר לכתוב על תקרות? אלמנט אדריכלי שצריך לחוות אותו. זה מה שחשבתי כשישבתי לכתוב. מסתבר שדווקא יש מה להגיד:

גובה התקרות כאלמנט מרכזי של עיצוב פנים

כמעט בכל פרויקט שאני מתכננת אחת המשימות המרכזיות היא תכנון מוקפד של התקרה ועבודת צוות אינטנסיבית עם היועצים כדי לקבל תקרה גבוהה ככל האפשר. למה זה כל כך חשוב? כדי לענות על השאלה כדאי לצלול לרגע לעולם הפנימי שלנו. כבני אדם אנחנו מונעים כל חיינו על ידי שתי שאיפות מנוגדות, היין והיאנג: לצאת למסעות , לגלות ולחקור, לעומת הצורך להתכרבל, לקבל הגנה וחום כמו כשהיינו ברחם.
פעם, כשהיה לנו קשר זורם ורציף עם הטבע היינו יוצאים למרחב הפתוח למסעותינו ותקרה לא הייתה קיימת. כשרצינו להחליף כוחות במקום מוכר, חם ואוהב, היינו חוזרים לבקתה, לאיגלו, למערה, מה שזה לא יהיה, שבו התקרה והקירות היו עוטפים אותנו ומעניקים לנו את תחושת הביטחון שכל כך הזדקקנו לה אחרי מסע הרפתקני או סתם שיטוט ביער.
בימינו אנו עובדים במשרדים ומשחזרים שם את התגליות, המסעות וההישגים שהיו לנו פעם בחיק הטבע, בצורה אחרת. בתרחיש הזה של היום, כשאנו בעבודה, נרצה שהתקרה שמעלינו תהיה גבוהה ככל האפשר או לא קיימת לכאורה, כמו כשיוצאים החוצה. אולי פה ושם נרצה חדר או מקום קטן וחמים כדי לנוח לרגע אבל האנרגיות של הפעילות השוטפת מחייבות מקום מואר ופתוח. לא מזמן ביקרתי בברצלונה וכמובן שהלכתי שוב לבקר ביצירת המופת של האדריכל אנטוניו גאודי, הסגרדה פמילייה. כשמרימים את הראש ומסתכלים על תקרת הכנסייה המרהיבה מרגישים בתוך בניין אבל גם בתוך יער. זה שחזור טבע גאוני ואם נפעיל את הדמיון נרגיש שהתקרה למעשה לא קיימת ואנחנו משוטטים ביער, תחת כיפת השמיים.

סגרדה פמיליה  כנסיית סגרדה פמיליה

נחזור למציאות שלנו היום. בתוך המשרדים ההומים שלנו תקרה גבוהה מעבירה תחושה של פתיחות, יציאה למסעות והרפתקאות ומעבירה תחושה שהכל אפשרי. לעיתים רחוקות מתאפשר לי לקבל מראש חלל עם תקרה גבוהה אבל כשזה קורה זו חגיגה. כשיש בפרויקט תקרה רגילה אני נלחמת על כל סנטימטר בתכנון מוקפד עם היועצים כדי להגיע לתקרה שתיתן לפחות שמץ מהתחושה הנהדרת של פתיחות שאני מרגישים בשדה וביער.

עיצוב פנים משרדים היי טק בפארק אפק

שערי מיתוג משרדים בפארק אפק ראש העין

תקרה חשופה: דרכים אחרות "להעלים" את התקרה הן: לצבוע בשחור, כשהתקרה מספיק גבוהה זה אפשרי ואז כביכול היא לא קיימת ואנחנו במרחב פתוח ללא גבולות. דרך נוספת, להשאיר את התקרה ללא כיסוי על ידי תקרה אקוסטית כשהמערכות גלויות ודווקא לצבוע אותה בלבן או בגוונים בהירים. כך אפשר ליהנות מגובה תקרה מקסימלי.

עיצוב פנים משרדים באוירה ביתית

תקרה חשופה במשרדים

תקרה פתוחה: מבטאת את השאיפה שלנו בשנים האחרונות לשקיפות, פשטות, לראיית הדברים כמו שהם בלי הסתרה. כמו העיצוב של שעוני SWATCH שם זה התחיל ועבר לחדרי סרוורים שקופים ומשם לתקרות חשופות.

20150729_193205_fixed

משרדי UXPERT עם תקרות פתוחות

20150729_192819_fixed

משרדי UXPERT עם תקרות פתוחות - תקריב

תקרה חלקה: התקרה החלקה והמעובדת בסגנון שהיה מקובל כמעט בכל המשרדים עד לפני שנים מעטות, שומרת תמיד על יופייה. תקרה חלקה ומעובדת היא מינימליסטית ואפשר לתכנן אותה בשלל עיצובים וצבעים או בצבע הלבן שמעניק תחושה של קלילות.

עיצוב פנים חברת תוכנה

תקרה חלקה משרדי חברת תוכנה

ואיך מאירים את התקרה?

האופן שבו אנו בוחרים להאיר את התקרה משפיע באופן דרמטי על עיצוב המשרד כולו. לפני כעשור היה שיא האופנה שימוש בתקרות פח מחוררות בגוון אפור בתוכן השקיעו גופי תאורה שהאירו את החלל מלמעלה למטה. התקרות עצמן נשארו כהות, אפלות וקודרות. עד היום שאני נכנסת למשרד כזה התקרה העגמומית מקלקלת לי את מצב הרוח.
המלצתי להשתמש בגוונים בהירים בתקרה ולהשתמש בתאורה שתאיר גם את התקרה ותשרה תחושה של גובה ופתיחות. אמנם הזכרתי קודם לכן שימוש בתקרה שחורה אבל זה מתאים במקרים בהן התקרה גבוהה במיוחד ואז דווקא הצביעה בשחור גורמת לה "להיעלם" או במקרים מיוחדים בהם רוצים ליצור אוירה של מסתורין או דרמה. מצד שני, אם החלל מואר ופתוח אפשר לשלב בתקרה גופי תאורה שישמשו אלמנטים ממובילים בעיצוב כמו פסי תאורה או גופים מעוגלים.

counter and corridor design

גופי תאורה על רקע צבעוני משולבים בתקרה ובקיר

עיצוב פנים משרדים ספקי שירותי לויין עמוס

תקרה בחדר ישיבות בשילוב גופי תאורה עגולים שקועים

תקרות כאלמנט אקוסטי: התקרה אלמנט חשוב בספיגת רעשים ונוחות אקוסטית כשלעצמה היא אחד המשתנים החשובים ביצירת סביבת עבודה נוחה וארגונית. במיוחד היום חברות הייטק, מרכזי שירות לקוחות ובגלל חברות מסחריות שונות, משלבות בעיצוב המשרד שלהן חללים פתוחים הרבה יותר מבעבר ולכן יש חשיבות עצומה לתקרות אקוסטיות או פתרונות אקוסטיים בתקרה. קיים בשוק מגוון רחב של אריחים אקוסטיים ופתרונות לכל גחמה עיצובית, אם תהיו מוכנים לשלם את המחיר כמובן.

עיצוב פנים למשרד עורכי דין

לובי כניסה בשילוב תקרת אריחים אקוסטית

עיצוב פנים חברת נסיעות

תקרה אקוסטית בעיצוב מיוחד

תקרות מוארות: האלמנט הקרוב ביותר ל"אין תקרה" שהזכרתי קודם הוא תקרה מוארת שיוצרת דימוי של כיפת שמיים. אפשר להשיג את האפקט הזה על ידי יצירת תקרת זכוכית חלבית מוארת מבפנים או על ידי תקרות עשויות יריעות פלסטיות שנמתחות לצורה הרצויה ומוארות בחלק הפנימי שלהן.

עיצוב מסדרון עם מטבח פתוח

תקרה במתיחה עם תאורה מעל

תקרות מיוחדות: ויש גם תקרות המדמות את שביל החלב, תקרות עשויות מבד, תקרות מעוגלות הכל כיד הדימיון והעיצוב. כמו בכל יצירה מעוצבת גם עם תקרות, השמיים הם הגבול.

עיצוב פנים משרדים ספקי שירותי לויין עמוס

קטע בתקרה המדמה את שביל החלב

waiting area with power wall

תקרות בד במתיחה

עיצוב פנים משרדי חברת ליסינג לרכב

תקרה מעוגלת באגף מכירות

 

The post הגיגים ופרוזה על תקרות במשרדים appeared first on אדריכלות ועיצוב פנים.

תכנון חדרי ישיבות

$
0
0

עיצוב חדר ישיבות משרדי Turkish Airlinesחדר הישיבות של חברת התעופה טורקיש איירליינס בישראל, עיצוב המשלב את צבעי המותג

תפקידיו השונים של חדר הישיבות

בדרך כלל, המקום השני שאליו אתם כאורחי חברה מובלים אחר כבוד כשנכנסתם למשרדים הוא חדר הישיבות. ראשית, תיכנסו, תתרשמו מהכניסה, מהדלפק, מהנוף, אם יש,תמתינו בעמדת ההמתנה ולאחר מכן יפנו אתכם במקרים רבים להמתין לפגישה בחדר הישיבות . השהייה בחדר הישיבות הן לקראת הפגישה והן במהלכה היא ממושכת יחסית ומכאן חשיבותו הרבה ככלי למיתוג החברה.
חדרי ישיבות הוא האזור המרכזי שבו נסגרות עסקות ומבוצעות מכירות שירותים או מוצרים לכן יש חשיבות רבה ליצירת התנאים הפיזיים המתאימים לתמיכה במכירות בחדר הספציפי הזה.
יש גם חדרי ישיבות מסוג אחר, אלו המיועדים לישיבות פנימיות של העובדים, לקבלת החלטות, קידום תהליכים ולחיזוק הקשר בין המחלקות השונות בחברה ובין סניפי החברה (באמצעות ישיבות פיזיות ווירטואליות). על כל אלו אדבר בכתבה זו.

עיצוב חדרי ישיבות ככלי למיתוג ולתמיכה במכירות

רצוי לנצל את קירות חדר הישיבות במידת האפשר לשילוב מסרים שיווקיים וממתגים בצורה מעודנת ומושכלת. את המסרים הרצויים אפשר לשדר באמצעות תמונות, מדבקות מעוצבות גראפית,משפטים קצרים או כתבות ממסגרות או מודפסות על גבי מדבקות שאותן יוכלו האורחים לקרוא בזמן ההמתנה לישיבה.
המסרים יכולים להתבטא גם באמצעות העיצוב הכולל ולאו דווקא על ידי גרפיקה על מדבקה, כמו בחדר הישיבות של צ'יינה מוטורס, יבואנית אוטובוסים מסין שבה מוטיב התנועה מועבר באמצעות פסי תאורה והשתקפויות של תאורה מחוץ לחדרי הישיבות שיוצרות דרמה של קווים אלכסוניים ומעבירות את המסר של תנועה.

meeting room designהעברת מסר של תנועה על ידי שילוב פסי תאורה.

בחברת צ'יינה מוטורס הוסיפו גם מודלים של אוטובוסים ומשאיות שממחישים את תחום העסוק של החברה. זו דרך נוספת למתג ולספר ללא מילים מה החברה עושה. גם בחדר הישיבות של מארסק, חברת הספנות הגדולה בעולם, המודלים של האניות המשולבות בקיר ממתגים ומאפיינים את תחום העסוק

קיר חדר ישיבותמיתוג חדר ישיבות מארסק ספנות על ידי מודלים של אניות.

במשרדי מקצועות חופשיים כגון משרדי עורכי דין, מיקום הספרייה המקצועית בחדר הישיבות ממתג את המשרד ומעיד על מומחיותו. כך היה בעבר ואפילו היום, במשרדים שמעוצבים בעיצוב חדשני ועכשווי הספרות המקצועית המוצגת בחדר הישיבות יכולה להגדיר באופן מיידי את תחום העסוק של החברה ולרמוז על ההתמחות הספציפית של המשרד.

עיצוב פנים למשרד עורכי דיןמשרד עורכי דין, חדר הישיבות ממותג על ידי ספרות מקצועית.

עיצוב פנים משרדי חברת ליסינג לרכבמסר של חדשנות ויצירתיות מועבר באמצעות הכיסאות האדומים.

עיצוב חדרי ישיבות עבור העובדים

שימוש מרכזי נוסף של חדרי הישיבות הוא עבור פגישות של עובדי החברה. בעוד שחדרי ישיבות שמיועדים בעיקר עבור אורחים ימוקמו בכניסה ויהיו בעלי אופי ייצוגי, חדרי ישיבות עבור העובדים מיועדים לישיבות פנימיות שיוצרות חיבור בין עובדים ממחלקות שונות באותה חברה וגם בין עובדים מאותה מחלקה שפרשו לחדר הישיבות כדי לא להפריע לעובדים אחרים בדיון בחללי עבודה פתוחים או לקיום ישיבה רבת משתתפים שאינה יכולה להיערך בחדרי העובדים. בחדרי ישיבות פנימיים אפשר לקיים סיעור מוחות, התכנסויות שונות של העובדים, הדרכות ועוד.
בשנים האחרונות, מגמה שסוחפת חברות רבות היא מעבר לעבודה בחללים פתוחים. ככל שהחללים הפתוחים תופסים נתח גדול יותר מהמשרדים כך יש להקצות מספר רב יותר של חדרי ישיבות בגדלים שונים, כדי לאפשר פגישות שאינן יכולות להתקיים בחללים הפתוחים בגלל ההפרעה לשאר העובדים. חדרי ישיבות לצוותים ממוקמים לרוב בלב המשרדים עם גישה נוחה לעובדים רבים ככל האפשר ולמטבחון.

עיצוב חדר ישיבות ורודחדר ישיבות לעובדים כגיבוי לעבודה באופן ספייס

בחדרים אלו חשובה מאוד היכולת ליצור דיונים יעילים בין אם הם קצרים או ארוכים. לשם כך עליהם להיות מצויידים היטב במסכים אלקטרוניים ו\או מסכים נגללים שעליהם אפשר להעלות מצגות עם מקרן וכן להקצות מקום של כבוד ללוחות מחיקים.

עיצוב חדר ישיבותתכנון חדר ישיבות עם מערכת וידאו קונפרנס שתומכת בפגישות וירטואליות עם עובדים ולקוחות מחו"ל.

עיצוב פנים משרדים ספקי שירותי לויין עמוסלכתוב על לוח מחיק מגנטי בחדר הישיבות

עובדים בחברות רבות, בעיקר בסטארט אפים, אוהבים לכתוב על הקירות ולשם כך אפשר לתכנן קיר שלם שכולו מחיק או לוחות אמייל ארוכים בהיקף חדר הישיבות. אפשר גם לכתוב על קירות זכוכית.

חדר ישיבות כחול עם קיר זכוכיתלכתוב על הקיר בחדר הישיבות

בזכות חדר הישיבות הפתוח

בן כלאיים מעניין שהתפתח בשנים האחרונות הוא חדר הישיבות הפתוח. מחקרים מצאו שיש חשיבות למפגשים אקראיים בין עובדים שמתפתחים לעיתים לשיחות מעמיקות יותר ומייצרים חדשנות. לכן יש חשיבות רבה לזמינות ולקלות שבה אפשר לעבור משיחת מסדרון אקראית וקלילה לדיון מעמיק. סביבת העבודה אמורה לתמוך בתהליך כזה וכאשר ממקמים חדר ישיבות פתוח ללא קירות סמוך למסדרון ראשי הוא יכול לגבות פיזית מעבר נוח לפגישה ולתמוך במפגש איכותי ופורה.
חדר ישיבות כזה שהוא מעין "סלון" בלב המשרדים אפשר למצוא במשרדי חברת ההיי טק סלטיק .

עיצוב משרדים לחברת סטארטאפ בהרצליה פיתוחחלל ישיבות פתוח בחברת סלטיק תומך בפגישות ספונטניות שהחלו בפגישות מסדרון.

תכנון חכם לחדרי ישיבות חכמים

כאמור חדר הישיבות הוא אחד האזורים החשובים בתוך שטח המשרדים וככזה התכנון עבורו הוא לעיתים משימה מאתגרת שדורשת יצירתיות ומקצועיות.
לדוגמא: באחד הפרויקטים התבקשתי לתכנן שני משרדים צמודים, לחברה ולשוכר משנה, וחדרי ישיבות עבורם. מתוך התכנית עלה שאפשר לחסוך חדר ישיבות אחד כיון שהשימוש בחדרי הישיבות הוא מועט ולמקם חדר ישיבות אחד בין שני המשרדים, עם שתי דלתות, שיהיה משותף לשניהם ויחסוך באופן מהותי בעלויות התכנון ובשטח המשרדים.

עיצוב חדר ישיבות עם שטיח בהשראת מפות גוגלחדר ישיבות משותף עם שתי דלתות, לחיסכון בשטח ובעלויות הקמה.

במקרה אחר תוכנן שולחן בחדרו של בעל חברת ליסינג שנמצא רוב הזמן בנסיעות בחו"ל. השולחן הוא אליפטי והשלוחות מנותקות ממנו כדי לאפשר שימוש בחדר בשולחן כשולחן ישיבות בימים בהם החדר אינו בשימוש על ידי בעל החברה.

עיצוב חדר מנכ"לשולחן אליפטי למנהל שיכול לשמש גם עבור ישיבות

The post תכנון חדרי ישיבות appeared first on אדריכלות ועיצוב פנים.

תכנון ועיצוב דלפקים

$
0
0

חשיבותו של הדלפק בעיצוב במשרד

הדלפק הוא לרוב האלמנט המרכזי שיקדם את פניכם בכניסה למשרדים . זהו פריט "קלאסי" ומוכר ויש לו כמה תפקידים מרכזיים רשמיים.
א. קבלה, הנחייה של מבקרים במשרדים.
ב. יצירת קשר ראשוני בין האורח לחברה.
ג. סינון מבקרים בלתי רצויים.

עיצוב פנים משרדים ספקי שירותי לויין עמוס
דלפק, האלמנט המרכזי בכניסה למשרדים

תפקיד חשוב ביותר נוסף של הדלפק שנזכיר בהמשך הוא מיתוג החברה ויצירת רושם ראשוני. יש דלפקים שמיועדים אך ורק לתפקידים אלו, בעיקר בחברות גדולות, ויש דלפקים המשמשים בנוסף גם כעמדת עבודה רגילה, בדרך כלל עבור עבודות מזכירות כגון מענה לטלפונים, קביעת פגישות, שכפול ותיוק מסמכים וכיוב'. כיון שעבודות אלו אינן דורשות ריכוז מקסימלי כמו עבודת פיתוח תוכנה למשל, יש אפשרות ברוב המקרים לבצע אותן במקביל לקבלת קהל, בשטח הפתוח של הכניסה למשרדים.

למה דלפק גבוה, למה דלפק נמוך?

lobby design with branded galss wall

דלפק גבוה הוא בעל מראה רשמי יותר 

כמו אלמנטים רבים בעיצוב משרדים, גם עיצוב הדלפק עבר גלגולים שמעידים על השינויים שעוברים על סביבת העבודה. דלפקים מסורתיים קלאסיים הם בדרך כלל גבוהים כלומר, עם הגבהה בחלק הפונה למבקרים שנועדה ליצור חיץ והפרדה ולאפשר לפקידות הקבלה לבצע מטלות במידה רבה יותר של ריכוז וגם לשמור על מראה מסודר ולהסתיר מסמכים מסווגים על שולחן העבודה.

מבט על מבואת הכניסה למשרדים

דלפק נמוך 

מצד שני, ככל שהתבררה חשיבותו של הדלפק ככרטיס הביקור של החברה והאלמנט במרכזי ביצירת קשר ראשוני עם הלקוח גדלה הנטייה להציב בכניסה למשרדים דלפקים שמשדרים חזית ידידותית ופתוחה יותר לאורחים, תרתי משמע, על ידי הנמכת המחיצה המפרידה בין הדלפק לאורחים עד כדי תכנון דלפקים שהם למעשה שולחן עבודה פתוח או שילוב בין חלקים גבוהים וחלקים נמוכים של הדלפק כדי לאפשר אזור עבודה פרטי של פקידות הקבלה ואזור קבלת קהל. במקרים בהם הדלפק פתוח ומתוכנן בגובה שולחן רצוי לצייד אותו בארוניות ובפתרונות אחסון חלופי שיעזרו לשמור על שולחן ודלפק עם כמות ניירת מינימלית.

עיצוב לובי כניסה למשרדים

דלפק משולב עם איזור מונגש

בשנים האחרונות גברה מאוד המודעות להנגשת משרדים לבעלי מוגבליות ובין היתר גברה האכיפה על תכנון משרדים עם דלפקים נגישים לנכים. בכל דלפק, לפי התקן, יש להשאיר חלק בגובה שולחן ללא הגבהה, כדי שנכה שמגיע לבקר במשרדים יוכל לשוחח עם מי שמקבל את פניו בגובה העיניים.

שימושיות לעומת ייצוגיות בתכנון הדלפק

מלבד התלבטות הבלתי נמנעת בתכנון דלפק עד כמה עליו להיות גבוה או נמוך יש נושאים נוספים שיש לקחת בחשבון בתכנון הדלפק: ככל העבודה המבוצעת בו מורכבת יש צורך להשקיע מחשבה ולתכנן עמדת עבודה מותאמת למטלות הנדרשות בה שהן לעיתים מגוונות יותר מהמטלות בעמדת עבודה סטנדרטית של מפתח תוכנה למשל. לשם כך יש צורך לתכנן עמדת דלפק שתכלול בתוכה תאי דואר, עמדת צילום הדפסה ועריכה, ציוד עבור כריכת חוברות, ביול מכתבים, קבלת חבילות, משלוחים וכמובן מקום לאחסון ניירת, קלסרים וציוד משרדי.
ברוב המקרים מפרידים את הצילום, העריכה והתיוק לאזור נפרד ומוסתר שאינו גלוי למי שנכנס למשרדים ומצד שני קרוב לעמדת הקבלה. לעיתים דלפק הקבלה צריך לשמש גם לחלק מהפעולות הללו ואז רצוי שהציוד האלקטרוני כגון מכונות צילום ומדפסות יהיו פחות גלויים לעין. אפשר להשיג זאת על ידי תכנון נישה צמודה לדלפק או על ידי תכנון ארוניות נמוכות מאחורי או בצד הדלפק כך שמכונת הצילום/ מדפסת תהיינה מוצנעות יותר.

עיצוב דלפקנישה צמודה לדלפק למיקום מכונת צילום 

נראות דלפק כאלמנט ממתג

איך הנראות של הדלפק משדרת את המסרים של החברה? כיון שהדלפק הוא כאמור הפריט העיצובי הראשון שבדרך כלל מתגלה למבקרים במשרדים כדאי להקדיש מחשבה לתכנון שישדר את המסרים המתאימים לבחירה שלכם. למשל, האם מתאים לכם יותר דלפק ישר או זוויתי או אולי הדלפק צריך להיות מעוגל ובקווים זורמים? אפשר להשתמש בתכנון הדלפק באלמנטים צורניים הקשורים לעיצוב הלוגו או בקריצה לאלמנטים שונים מעולם התוכן של החברה, למשל, בתכנון דלפק לחברה המייבאת אוטובוסים הדלפק הוא זוויתי ונראה כאילו הוא בעיצומה של נסיעה.

counter and corridor design

דלפק משולב באלמנט גראפי מהלוגו

דלפק משולב באלמנט גראפי מהלוגו

דלפק מעוגל משדר רכות וזרימה

דלפק קמור משדר זרימה אבל עדיין הוא רשמי יותר מדלפק קעור שמשדר פתיחות . דלפק קעור מעולה ליצירת מסר של קבלת פנים חמה והזמנה במשרדים בהם יש קבלת קהל.

עיצוב דלפק קבלה מרכז שירות לקוחותHP דלפק קעור במרכז שירות לקוחות מזמין לגשת

הצבעוניות של הדלפק והקו העיצובי שלו צריכים להתחבר למיתוג הכולל של חברה ובכך להעצים את המסרים שחלל הכניסה למשרדים משדר.
כמעט שכחנו להזכיר, יש גם משרדים שבהן אין דלפק בכניסה. זה קורה בחברות הכי טובות :-) זאת כאשר אין צורך בסינון מבקרים כיון שמבקרים בחברה מלוויים על ידי המארח שמחכה להם בכניסה למשרדים בתיאום מראש או כאשר יש מעט מבקרים בחברה – כמו במרכזי פיתוח של חברות היי טק מסוימות. במקרים רבים יתוכנן משרד בלי דלפק כשחשוב לחברה לשדר אווירה לא פורמלית, להסיר את המחיצות בין המבקר לחברה ולשדר פתיחות וחמימות. כ"פיצוי" אפשר למקם בכניסה למשרדים אלמנטים אלטרנטיביים שישדרו את המסרים הללו כמו למשל דמות חביבה ומחבקת בכניסה למשרד אדריכלות נוף.

עיצוב פנים משרדים - אדריכלות נוף קו בנוף

דרך נוספת לשדר קבלת פנים חמימה במיוחד היא למקם בכניסה במקום דלפק קבלה מסנן, דלפק אירוח להכנת משקה חם או קר ולכיבוד קל. אורח שמגיע לביקור במשרדים מוזמן מיד בכניסה להתכבד במאכל או במשקה. כיוון שאכילה ושתייה הם צרכים ראשוניים על כל אדם, ההזמנה לשתות ולאכול מחברת מיד רגשית ושוברת מחיצות לכן, כאשר הנסיבות מתאימות לוויתור על דלפק רשמי דלפק אירוח יכול לשמש תחליף מצוין.

בחברות מסוימות אף הרחיקו לכת ומיקמו מטבח בלב המשרדים במקום דלפק המסורתי, כך נוצר בחלל המרכזי והחשוב של המשרדים מקום לחיזוק הקשר בין העובדים וגם לאירוח ביתי של אורחים שמגיעים מפעם לפעם.

עיצוב פנים משרדים באוירה ביתיתמימון מטבח בלב משרדים

The post תכנון ועיצוב דלפקים appeared first on אדריכלות ועיצוב פנים.

בחירת משרדים להשכרה

$
0
0

בשעה טובה החלטתם לעבור למשרד חדש. תהליך בחירת המשרדים הוא שלב חשוב וישפיע על איכות העבודה במשרדים לשנים הבאות. 

כיצד לגשת לתהליך ולנהל אותו בצורה נכונה?

בכתבה זו אתייחס לגורמים הקובעים את שטח המשרד המתאים ולאיתור משרד מתאים לצרכי החברה מההיבט האדריכלי, כמו כן אציג בפניכם את השלבים שעליכם לעבור בהיבט זה כדי לנהל את תהליך הבחירה של משרדים והמשא ומתן על רמת הגימור של המשרדים ועל תקציב ההקמה שלהם בצורה נכונה ויעילה. חשוב לציין שהכתבה מתארת את התהליכים באופן עקרוני כדי להעשיר את הידע שלכם לקראת תחילת התהליך, אולם היא אינה באה להחליף ייעוץ מקצועי פרטני שיש להיעזר בו לכל מקרה לגופו.

השלבים בבחירת משרדים להשכרה:

• הפקת פרוגרמה לצורך תכנון.
• קביעת השטח הנדרש עבור המשרדים.
• בדיקת התאמה של הנכס לפרוגרמה.
• ניהול משא ומתן על המפרט הטכני.
• הפקת תכנית חלוקה ראשונית לצורך חתימה על הסכם השכירות.

עיצוב פנים למשרד עורכי דין

בחירת משרדים להשכרה

הפקת פרוגרמה לצורך תכנון

הפרוגרמה מסכמת את הדרישות הטכניות והתפעוליות מהמשרדים החדשים תוך התחשבות בגורמים רבים הקשורים לאופי החברה ולתהליכי העבודה בה. שלב הפקת הפרוגרמה הוא במהותו תהליך תכנון אסטרטגי בו יש להגדיר את מהות המשרדים והמאפיינים הדרושים להם.
ראשית, כדי להכין פרוגרמה תכנונית עליכם להגדיר את אופי העבודה ותמהיל צורות הישיבה בחברה. ייתכן שנושאים אלו ידועים וברורים לכם ואולי המעבר למשרד חדש הוא הזדמנות עבור החברה לבדוק ולהגדיר מחדש את צורת העבודה במשרדים.
קיימים מחקרים רבים בנושא סביבת העבודה שבודקים את הקשר בין אופי הישיבה במשרד (למשל: חלל פתוח לעומת חדרים סגורים) לבין פרמטרים חשובים כמו תפוקת העבודה, יצירתיות של העובדים ושביעות הרצון שלהם. על נושא זה אתם מוזמנים לקרוא בכתבה על הסוגיה של עיצוב משרדים להגדלת תפוקה וליצירת חדשנות .

בסופו של דבר על מסמך הפרוגרמה לכלול:
1. מספר העובדים.
2. תמהיל צורות הישיבה והפעולות במשרדים ואופי הפעילות השוטפת: חדרים, קיוביקלס, חללים פתוחים.
3. מספר המחלקות, אפיון כללי של כל מחלקה והקשר ביניהן.
4. שטחים ציבוריים ושטחי שירות נדרשים ומהותם: חדרי ישיבות, חדרי צילום ועריכה, ארכיון, דלפק קבלה, מטבחון, קפיטריה, חדר סרוור, חדר כושר (למתקדמים), חללים פתוחים למפגש, אזורי סיעור מוחות.

חלל פתוח ואי במרכז משרדיםחללים פתוחים במשרדים

קביעת השטח הדרוש עבור המשרדים:

3 גורמים עיקריים קובעים את גודל השטח הנדרש:
א. צרכים תפעוליים של החברה (פרוגרמה).
ב. תחום העסוק וסגנון העבודה של החברה.
ג. יחס ברוטו נטו של המשרדים ומבנה המשרדים.

הפרוגרמה היא כלי הכרחי ובסיסי לקביעת שטח המשרדים הנחוץ. לאחר שנקבע מספר העובדים במשרדים של החברה. כלל האצבע להגדרת השטח הנדרש הוא שגודל השטח המתאים לחברה תלוי במספר העובדים והוא נע בממוצע בין 10-20 מ"ר ברוטו לאדם. באופן כללי אפשר לומר שקיימת היום מגמה עולמית להקטין את השטח המוקצה לעובד ומשרדים בהם המטראז' הממוצע לעובד הוא 20 מ"ר הם פחות שכיחים.

תחום העסוק וסגנון העבודה מהווים גורם נוסף שמשפיע על השטח הנדרש. הם מכתיבים את צורת הישיבה וכפועל יוצא מכך את גודל המשרדים. בדרך כלל חברות שבהן כל עובד יושב בחדר משלו, יצרכו יותר שטח מחברות בהן העובדים יושבים בחלל פתוח.
תחום העיסוק משפיע מהותית על גודל עמדות העבודה: אם מדובר במרכז שירות לקוחות או מרכז מכירות. העובדים יושבים בעמדות עבודה קטנות יחסית וגם השטח לעובד יהיה קטן בהתאמה. לעומת זאת עובדי הייטק במרכז הפיתוח -שלכל אחד 2 מסכים ויותר על שולחנו יישבו בדרך כלל בעמדות עבודה גדולות יותר והשטח לעובד יהיה אף הוא גדול יותר.
תמהיל צורות הישיבה יכול לכלול אזורים של עבודה בחלל פתוח, קיוביקלס ( מחיצות שאינן מגיעות עד התקרה ויוצרות תאי עבודה) או חדרים סגורים, בנוסף יש להתחשב באופי השטחים הציבוריים, לקבוע כמה אזורי מפגש יהיו במשרדים ומה יהיה האופי שלהם: האם אלו חדרי ישיבות סגורים או חללים פתוחים למפגשים לא רשמיים? האם רוצים או לא רוצים לעודד שיחות מסדרון? מהו האופי של המטבחונים ופינות האוכל וכמה עובדים ישרתו בו זמנית?

עיצוב משרדים לחברת סטארטאפ בהרצליה פיתוחחלל פתוח למפגשים לא רשמיים

כל אלו הם נתונים חשובים שיש להעביר למעצבת הפנים יחד עם ההגדרות התפעוליות של הפרוגרמה.

יחס ברוטו נטו של המשרדים הגורם השלישי קשור לבניין בו שוכנים המשרדים וליחס הברוטו נטו של השטחים בבניין .כדי להסביר את הנושא אסביר את המונחים המרכזיים:
שטח נטו - הוא שטח המשרדים שבהם העובדים של החברה משתמשים באופן בלעדי כולל הקירות העוטפים את השטח (המעטפת).
שטח ברוטו - הוא שטח הנטו בצירוף החלק היחסי של השטחים הציבוריים בהם החברה משתמשת יחד עם דיירים נוספים. כגון: החלק היחסי של הלובי הקומתי ולובי הבניין, חדרי המדרגות, המעליות חדרים טכניים, מרחבים מוגנים. ככל שהבניין גבוה, חדש וחדשני יותר, השטחים הציבוריים שלו יהיו בשטח יחסי גדול יותר ביחס לכלל השטח כיוון שבשנים האחרונות גדלו מאוד הדרישות של כיבוי אש, הג"א והשתכללו הטכנולוגיות והדבר מצריך הקצאת שטחים ציבוריים גדולים למרחבים מוגנים, חדרי מדרגות, חדרי חשמל ומערכות. מכאן משתמע שלרוב, דווקא במגדלי המשרדים החדשים יחס הברוטו נטו הוא גדול יותר וניצול השטח הוא פחות אופטימלי כך שיש לשכור שטחים גדולים יותר מאשר בבנייני משרדים ישנים. הפיצוי על כך הוא כאמור בבניין עם מערכות מתוחכמות וחדישות, בטיחות גבוהה, סידורי בטחון ברמה גבוהה ולובי כניסה מפואר ומרשים.

כדי לקבוע את הגודל המשוער של המשרדים הנדרשים כדאי להתייעץ עם מעצבת פנים מנוסה שתוכל להגדיר על פי שלושת הפרמטרים הללו את השטח המשוער הנדרש.

בדיקת התאמה של הנכס לפרוגרמה:

 לאחר שהופקה הפרוגרמה ונקבע השטח הרצוי עבור המשרדים הגיע שלב הבדיקה של התאמת הנכס הספציפי שבחרתם. רצוי להתמקד בנכס אחד או שניים שלדעתכם מתאים ולבצע עבורו בדיקת התאמה אדריכלית.
הבדיקה תכלול התאמת הנכס לדרישות הפרוגרמה שתבוצע על ידי מעצבת פנים. ובדיקות נוספות כמו בדיקת מערכות הבניין, רמת הגימור והאיכות של המעטפת וחלונות הבניין. ובדיקות נוספות המפורטות כאן. (קישור למדריך לבחירת משרדים להשכרה או לקנייה).
אם המשרדים שחשקה נפשכם בהם נמצאו מתאימים בבדיקה ראשונית אפשר להתקדם לשלב הבא:

ניהול משא ומתן על המפרט הטכני:

במקביל או אחרי בדיקת ההתאמה כדאי להכין באמצעות אנשי מקצוע מתאימים, מעצבת פנים ומהנדסים יועצים של מערכות מיזוג אויר, חשמל, אינסטלציה ויועצים נוספים במידת הצורך, מפרט טכני אותו תגישו לשוכר כמסמך ראשוני למשא ומתן. בדרך כלל תקבלו מבעל הנכס רשימה כללית ביותר של חומרי ופרטי הגמר. ברוב המקרים מדובר בסטנדרט קבלני בסיסי שיש לשדרג כדי שיתאים לדרכי החברה. אם תכינו את המפרט הטכני המתאים לכם ועליו תנהלו את המשא ומתן תוכלו לדעת כבר בשלב מוקדם מה תקבלו מבעל הנכס ואלו פריטים עליכם לממן ישירות מכספי החברה ותתקרבו צעד נוסף בדרך להבנת התקציב שיידרש לצורך בינוי המשרדים החדשים.

מפרט טכני משודרג כולל שימוש בקירות זכוכית במשרדי חברת היי טק

הפקת תכנית ראשונית לצורך חתימה על הסכם השכירות:

אחרי שעברת בשלום את שלבי המשא ומתן על תקציב הקמת המשרדים והמפרט הטכני וטיוטות ההסכם עוברות בין עורכי הדין, אפשר להתקדם לשלב התכנון הראשוני של הנכס. בשלב זה מפיקה מעצבת הפנים תכנית חלוקה וריהוט של המשרדים החדשים בהתאם לפרוגרמה ולבירור צרכים מעמיק של החברה. התכנית תצורף להסכם השכירות ותשמש גם אישור מטעם בעל הנכס להסכמתו לתכנון.

שיהיה לכם בהצלחה!

למידע נוסף על תהליך תכנון והקמת המשרדים החדשים היכנסו לכתבה על תהליך תכנון ובניית המשרדים החדשים שלכם.

 

The post בחירת משרדים להשכרה appeared first on אדריכלות ועיצוב פנים.


בחירת שטיחים למשרדים

$
0
0

לפני שאתם מחליטים איך תיראה רצפת המשרדים החדשים או המשופצים שלכם כדאי שתקראו את הכתבה הבאה כדי להבין יותר לעומק את תכונות השטיחים כחומר גימור לרצפה ותבינו את היתרונות והחסרונות שלהם מול חומרי ריצוף אחרים. בכתבה זו אתמקד בשטיחי אריחים שכשמם כן הם: מיוצרים כאריחים בגדלים שונים 50X50, 60X60, 20X100 ס"מ, משושים ועוד. שטיחי אריחים מיושמים על ידי דבק רב פעמי וכך ניתן להסיר אריח או כמה אריחים שנשחתו ולהחליפם באריח אחר. זה יתרון עצום בתחזוקת השטיחים ולכן הפורמט הזה מתאים מאוד לחיפוי במשרדים. יתרון נוסף של שטיחי אריחים הוא שאפשר לשחק עם אופן הנחת האריחים ולייצר דוגמאות שונות מאותו דגם של שטיח כיד הדמיון.

עיצוב משרד טיפוסישטיחי אריחים הם הבחירה המועדפת למשרדים.

תכונות שטיחים

אתחיל בכך ששטיח הוא חומר אקוסטי, מגוון מאוד מבחינת העיצוב, נעים לדריכה, קל לניקוי, דק, קל משקל (תכונה משמעותית לעיתים כשחשוב לא להעמיס משקל רב על הרצפה) וזול יחסית לחומרים אחרים כמו גרניט פורצלן מעוצב, אבן ו\או פרקט מעץ טבעי. בכמה עשרות השנים בהם מיושמים שטיחים בארץ עבור משרדים נעשה שימוש במגוון רחב של שטיחים מאיכויות שונות שיוצרו בטכנולוגיות ומחומרים שונים ותוחזקו ברמות שונות של הקפדה והיצמדות להוראות היצרן. כמו כן, בעבר טכנולוגיות הייצור של שטיחים היו מוגבלות יותר והאפשרויות להגנה על השטיחים מכתמים, לכלוך ואבק היו משוכללות פחות. בארץ נעשה שימוש רב בשטיחים מאיכות נמוכה יחסית וכן בשטיחי גלילים שקשה יותר לתחזק משטיחי אריחים. פעמים רבות לא הייתה הקפדה נאותה על הנחיות התחזוקה של היצרן. כך נוצר מצב שלשטיחים בארצנו יצא שם רע ולא בצדק.
בשנים האחרונות השתכללו מאוד טכנולוגיות הייצור של השטיחים בד בבד עם העלייה בדרישות הצרכנים כאשר השטיחים הם עדיין בהישג יד וכיס של חברה ממוצעת. שטיחים מיושמים בהצלחה בשדות תעופה, בתי חולים (!) וכמובן במשרדים של החברות הנחשקות בעולם כמו משרדי גוגל, וורנר, פומה לינקדאין וחברות רבות אחרות. השטיחים מורכבים מסיבים וממצע אליו מתחברים הסיבים בטכנולוגיות שונות.

תכנון משרדים חדר ישיבות עם שטיח בהשהשטיחים מיוצרים בעיצובים מגוונים

סיבי השטיח

שטיחים סינתטיים שתכונותיהם מתאימות לעיצוב משרדים משתייכים לרוב לאחת משלושת האפשרויות העיקריות: סיבי פוליאסטר, ניילון 6 וניילון 6:6. הפוליאסטר עמיד מאוד באופן בסיסי בפני כתמים והניילון הוא הבעל תכונות בסיסיות של גמישות וחוזר במהירות רבה יותר לצורתו המקורית לאחר דריכה.
במהלך השנים שיפרו יצרני הניילון את תכונות הסיבים באמצעות שתי פעולות:
א. ניילון שהוא Solution dyed, כלומר, שהצביעה שלו מבוצעת כבר בשלב הפקת הסיבים ולא מודפסת על גבי השטיח לאחר הייצור. הוא עמיד יותר לכתמים באופן משמעותי.
ב. שטיחים שאינם מיוצרים בטכנולוגיית Solution dyed עוברים טיפול שנועד להפוך אותם לעמידים יותר בפני כתמים.
בסופו של דבר, שטיחי הניילון שעברו טיפולים שונים נגד כתמים מצליחים להדביק את הפער מול שטיחי פוליאסטר ואם ניקח בחשבון את היתרון שלהם בגמישות ו"התאוששות" מהירה כלומר, חזרה מהירה למצבם המקורי, הם עדיפים על שטיחי פוליאסטר.
יוצא מין הכלל בתחום הסיבים הוא סיב הTriexta החדש שמשלב את הטוב בין שני העולמות והוא בעל כושר התאוששות גבוה ובמקביל עמיד ביותר בפני כתמים. הסיב פותח בשנים האחרונות על ידי חברת Du pont בשילוב עם ענקית השטיחים מוהק . כדי להדגים את תכונותיו היוצאות מין הכלל של הסיב ארגו ממנו שטיחים והתקינו אותם בגן החיות בדאלאס במתחמי הקרנפים, הפילים וה..גמלים למשך שבועיים. אחר כך הוסרו השטיחים, עברו ניקוי קיטור וראה זה פלא: חזרו למצבם המקורי כחדשים! למרות מצגת התכלית המלהיבה וההתלהבות הכללית מהמוצר אומרים מומחי שטיחים כי על הסיב לעבור עדיין תקופת מבחן של כמה שנים נוספות כדי לבחון יותר לעומק את תכונותיו.
שטיחים שפני השטח שלהם עשויים לולאות הם הבחירה המועדפת עבור מסדרונות וחדרים שיש בהם תנועה של גלגלים כמו כסאות ומכונות שונות על גלגלים. שטיחים שפני השטח שלהם הם cut pile כלומר, סיבים ישרים חתוכים, מתאימים יותר לאזורי אדמיניסטרציה, ספריות, משרדים פרטיים וחדרי ישיבות.

מצע השטיח

המצע מחבר את הסיבים למשטח והוא בעל תכונות שונות בהתאם לצרכים המשתנים של הלקוחות. למשל, המצע יכול לעבור טיפול נגד בקטריות או להיות אנטיסטטי. בשטיחים מהשנים האחרונות קיים מצע אטום לנוזלים שאינו מאפשר למשקאות שנשפכים על השטיח לחלחל דרכו לתוך רצפת הבטון שהיא בדרך כלל המצע להנחת השטיח. האטימות הזו חשובה במיוחד כיון שכאשר נוזל מחלחל בעד השטיח הוא נוטה לעלות חזרה בכוח הנימיות וכך למרות שהשטיח נוקה מכתמים הם יופיעו שוב ושוב.
בשטיחים איכותיים במיוחד אפשר למצוא cushion back, כלומר, מצע רך וגמיש במיוחד שמאפשר חזרה מהירה יותר של סיבי השטיח למצבם המקורי לפני הדריכה ובכך מפחית את בלאי השטיח. מעבר לכך, הדריכה על השטיח היא נעימה יותר והספיגה האקוסטית שלו גבוהה יותר.

השפעתם של שטיחים על איכות האוויר במשרדים

שטיחים סינטטיים מיוצרים מתערובות מורכבות של חומרים ועלולים לפלוט כימיקלים מסוכנים. עם השנים, ככל שגוברת המודעות לאיכות האוויר הביתי והמשרדי מנסות חברות הייצור להתאים את עצמן ואת קווי הייצור שלהן לתקנים לדרישות של תקנים ירוקים. חברות השטיחים הגדולות חברו יחד ויצרו את התווית הירוקה שנקראת CRI Green. השטיחים שמקבלים את התווית עומדים בתנאים מחמירים של פליטת גזים וכימיקלים שנפלטים מהשטיח ומהדבקים בהם משתמשים להדבקתו למצע.
השטיח משפיע באופן מפתיע אחר על איכות האוויר במשרד: לאחרונה התברר כי בהתקנת שטיחים יש יתרון גדול דווקא לסובלים מבעיות נשימה ואלרגיה! כן כן, לא התבלבלתי, מסתבר ששטיחים הם פתרון מצוין לאנשים שרגישים לקרדית האבק ולחומרים אלרגנים נוספים שנמצאים האוויר. זאת כיון שהחלקיקים הקטנים הללו נוטים להתרומם עם משבי רוח או כשצועדים על הרצפה ובהיותם באוויר הם נשאפים לתוך דרכי הנשימה וגורמים נזק.
כאשר חיפוי הרצפה הוא שטיח החלקיקים הקטנים הללו נלכדים בסיבי השטיח והאוויר נשאר נקי. כמובן שיש לשאוב את השטיח מפעם לפעם כדי להבטיח סילוק מוחלט של הקרדית והאלרגנים השונים.

עיצוב משרדים ומיתוג סביבת העבודה שטיחים הם אלמנט דומיננטי בעיצוב משרדים

עיצוב משרדים באמצעות שטיחים, יתרונות וחסרונות:

לסיכום, ראינו ששטיחים הם אחת האופציות המצוינות לעיצוב משרד ויש להם תכונות רבות שתומכות בהחלטה להשתמש בהם עבור המשרדים שלכם:
יתרונות השטיחים לחיפוי רצפת המשרד
א. הפחתת רעשים – השטיח הוא חומר אקוסטי וסופג רעשים בניגוד לחומרי ציפוי קשים כגון גרניט פורצלן או פרקט.
ב. בטיחות – השטיח מייצר משטח רך יחסית ובמקרה של החלקה או נפילה על הרצפה מרכך את המכה.
ג. קיימות – ההשטיחים האיכותיים מהשנים האחרונות הם בעלי רמת נדיפות נמוכה של גזים, ניתנים למחזור, או עשויים מחומרים ממוחזרים.
ד. שמירה על איכות האוויר: בשנים האחרונות הוכח מחקרית ששטיחים מפחיתים אלרגיה וקשיי נשימה.
ה. מגוון עיצובים – השטיחים מגיעים במגוון עצום של דוגמאות צבעים וטקסטורות ומייצרים במשרדים עושר צורני ועיצובי שקשה לקבל אותו עם חומרי גמר אחרים.
ו. חסכון בעלויות – יחסית לתכונותיו המצוינות השטיח הוא האלטרנטיבה הזולה ביותר מבין האופציות השכיחות לציפוי הרצפה כך שאם אתם שומרים על תחזוקה נאותה ומשתמשים בשטיח איכותי תוכלו לצפות ליהנות מהשטיח שנים ארוכות.

חסרונות השטיחים
עדיין, למרות שאני באופן מקצועי ואישי חסידה נלהבת של שטיחים, יש להם עדיין שני חסרונות עיקריים שצריך לקחת בחשבון:
1. אינם מתאימים לאזורים רטובים או אזורים שיש בהם סיכון לשפיכת נוזלים במו מטבחים, מעבדות וכיוב'.
2. למרות הירידה המשמעותית בפליטת כימיקלים בשטיחים עם תווית ירוקה CRI, שטיחים פולטים יותר כימיקלים מאופציות אחרות כמו רצפה מעץ קשה (לא רב שכבתי שהדבקים שלו פולטים כימיקלים) לינולאום טבעי שעם, קרמיקה, גרניט פורצלן, שיש, מלט וטרצו.

עכשיו מצוידים במידע שימושי ומקצועי של שטיחים תוכלו להחליט על סוג הציפוי בהתאם לטעמכם ולצרכי החברה.

 

The post בחירת שטיחים למשרדים appeared first on אדריכלות ועיצוב פנים.

תאורה למשרדים

$
0
0

עיצוב ותכנון תאורה למשרדים 

עיצוב תאורה, כמו עיצוב משרדים, הוא נושא שחלו בו שינויים מרחיקי לכת בעשור האחרון. מגמות השינוי דורשים הבנה והתייחסות מתאימה. למה הכוונה? לאחרונה השתנתה התפיסה המסורתית של סביבת עבודה שבה מתנהלת העבודה באותו חלל עבודה במשך כל היום והתגבשה גישה מבוססת מחקרית שיש לייצר לכל עובד סביבות עבודה שונות בהתאם למטלות המגוונות המוטלות עליו. בנוסף, מבינים היום את חשיבותם של אזורי עבודה שיתופית, אזורי מנוחה ומפגשים אקראיים שמאפשרים ליצור אינטראקציה רבה בין העובדים להגברת היצירתיות ותפוקת העבודה. בהתאם לכך נדרשים מעצבי פנים ואדריכלים לשנות באופן מהותי את חלוקת המשרדים כדי להתאים לסגנון העבודה החדש . הרבה חברות עוברות לעבוד בחללים פתוחים ומוסיפות לחלל העבודה המרכזי גם אזורים פתוחים ליצירת מפגשים רבים יותר ולעבודה בסגנון לא פורמלי כמו למשל, ישיבה בקפיטריה על כוס קפה לשיחת עבודה קצרה עם קולגה. האווירה החדשה שנוצרה בסביבת העבודה העכשווית מחייבת גם התייחסות מתאימה בתכנון התאורה. גם כאן, העיצוב הפך להיות הרבה יותר מגוון. שילוב של תאורה משרדית עם תאורה "כמו בבית" או אפילו "כמו ברחוב" (למשל כאשר מתפתח קונספט עיצוב לפיו המסדרון הראשי של החברה מקבל דימוי של רחוב ומיושמת בו תאורת פנסי רחוב בהתאם) מאפשר אף הוא רבגוניות ושימושים רבים בחלל המשרדים. המגוון הרחב והשיטות החדשניות של הארת חללי העבודה משאירים את מקבלי ההחלטות לגבי עיצוב המשרד מבולבלים לנוכח המבחר העצום.   כדי לעשות קצת סדר אסקור בכתבה זו את שתי שיטות התאורה המרכזיות ואת סוגי התאורה העיקריים  וכן אעבור על עקרונות כלליים להארת חללים שונים במשרדים. כמובן שלכל חברה ופרויקט יש להתייחס לגופם (תרתי משמע) וגופי התאורה בכל פרויקט יותאמו לתנאים הספציפיים ולאפיון הייחודי של החברה.

תאורה ישירה ובלתי ישירה

שתי השיטות המרכזיות ליישום תאורה הן תאורה ישירה ותאורה בלתי ישירה. תאורה ישירה : מגיעה הישר מהמנורה אל המשטח או האובייקט שאותו עליה להאיר. זוהי שיטת ההארה החסכונית והיעילה ביותר כיון שהאובייקט מואר ישירות ללא בזבוז אנרגיה. יחד עם זאת, אלומות האור הממוקדות הנוצרות על ידי התאורה הישירה אינן מתאימות לכל מטרה. בדרך כלל נשתמש בתאורה ישירה כאשר יש צורך לקבל משטחי עבודה מוארים היטב עבור מטלות הדורשות הרבה אור כמו קריאה או עבודה במעבדה. נשתמש בתאורה ישירה גם כאשר נרצה להאיר אובייקט מסוים ולהדגיש אותו באמצעות התאורה כמו למשל, תאורת זרקור על צמחיה. מנורה אחת יכולה להפיץ אור ישיר ולא ישיר בו זמנית . לדוגמא: מנורה ארוכה מעל שולחן עבודה שבתוכה נורה אחת שמאירה כלפי מטה על משטח העבודה ונורה נוספת שמאירה כלפי מעלה , מאירה את התקרה ומפזרת אור בלתי ישיר.

סוגי מנורות 

אפשר לאפיין כמה סוגים עיקריים של מנורות עבור משרדים: מנורות שקועות בתקרה: מפזרות את התאורה כלפי מטה באופן ישיר או בלתי ישיר . חסרונן הגדול של מנורות מסוג זה הוא שהן תופסות מקום בתקרה ולעיתים התקרה עמוסה במערכות ואין מקום למקם אותן. חסרון נוסף, המשמעותי יותר לדעתי הוא שהן אינן מאירות את התקרה עצמה. תאורה שקועה משמשת גם לשטיפת קירות שרוצים להדגיש על ידי אלומות אור מלמעלה לכיוון הקיר או פריטים מעניינים כמו שידה עם טקסטורה ועיצובים מיוחדים. 

תאורה תלויה: מרחפת בחלל בתלייה על כבלי פלדה או מוטות. היתרון של תאורה מסוג זה הוא שאפשר להתאים את הגובה שבו היא תלויה בהתאם לצרכים ולחסוך באנרגיה (כשהמרחק בין האובייקט המואר למנורה קטן עוצמת התאורה עולה באופן יחסי בריבוע).כאשר התאורה תלויה בגובה נמוך יחסית קל לתחזק אותה, אבל היתרון העיקרי לטעמי הוא שבאמצעות מנורה תלויה אפשר להאיר גם את התקרה. המראה של תקרה מוארת יוצר תחושה קלילה ופתוחה בחלל ויוצר פיזור נעים של האור. 

עיצוב פנים משרדים באיירפורט סיטי

תאורת קיר: יכולה להאיר כלפי מטה בלבד או כלפי מעלה בלבד ואז היא נותנת אור בלתי ישיר ויכולה גם ליצור שילוב של תאורה כלפי מעלה וכלפי מטה. יש מנורות שיוצרות משחקים מעניינים של אור וצל על ידי עדשות אופטיות על הקיר ו\או על התקרה. 

מנורות רגל: מנורות רגל מזכירות בתכונותיהן ובשימוש שלהן מנורות תלויות, אבל העובדה שהן מעוגנות אל הקרקע הופכת אותן נוחות מאוד לתחזוקה. האפקט העיקרי שלהן מבחינה עיצובית הוא יצירת אוירה חמה וביתית על ידי הילת האור שהן יוצרות סביבן. בשנים האחרונות החלו יצרנים של גופי תאורה למשרדים לייצר מנורות רגל כתאורה בלעדית עבור שולחנות עבודה בגלל היתרון של מנורות רגל בחיסכון באנרגיה, קלות התחזוקה והמראה הייחודי. 

תאורה מהרצפה: מלבד השימוש שנעשה בתאורת רצפה להארת משטחי רצפה ומדרגות תאורה מהרצפה מייצרת אפקט דרמטי ותיאטרלי ומתאימה בדרך כלל כאלמנט דקורטיבי נלווה לתאורה שימושית . תאורה כזו היא יקרה יותר מהרגיל כיון שגופי התאורה השקועים ברצפה צריכים להיות אטומים למים.

הצעות לתכנון תאורה עבור חללים שונים במשרדים

חללי עבודה פתוחים: הכלל המרכזי בתכנון תאורה הוא שיש להתאים את התאורה למשימות המבוצעות בחלל. תאורה לעובדי הייטק הנמצאים רוב היום מול מסכי מחשב תהיה שונה  מהתאורה עבור עובדים עם הרבה ניירת  משולבת בעבודת מחשב במחלקת הנהלת חשבונות. אם עמדות העבודה בחלל הפתוח קבועות ואין כוונה להזיז אותן בעתיד אפשר לתכנן תאורה מותאמת ספציפית למיקום שולחנות העבודה. במקרים בהם נדרשת גמישות במיקום עמדות העבודה רצוי לתכנן שטיפה אחידה של החלל בתאורה על ידי חלוקה שווה של מנורות על גבי התקרה או לחילופין, לתכנן תאורת עבודה באמצעות מנורות רגל על הרצפה שאפשר להזיז אותן עם הזזת שולחנות העבודה. תאורה לעובדי מחשבים תתוכנן בעוצמה נמוכה יותר מתאורה לעובדים עם ניירת. לעבודה משולבת רצוי להוסיף מנורת רגל שולחנית שתאיר באופן ממוקד את המסמכים על השולחן בלי לחזק את התאורה הכללית שלא לצורך ולחסוך בכך באנרגיה.

עיצוב משרדים לסלטיק

חדרי עבודה: רצוי למקם מנורה אחת מעל שולחן העבודה, אני אישית מעדיפה מנורה תלויה שיכולה לתת תאורת עבודה כלפי מטה ואור בלתי ישיר כלפי התקרה. להארת החלל ההיקפי של החדר אפשר להשתמש במנורת קיר אחת או מספר מנורות קיר לפי גודל החדר או לשטוף את אחד הקירות ולקבל השלמת תאורה וכמו כן ליצור דגש על עיצוב הקיר. אזורי מפגש בלתי רשמיים: באזורים אלו כמו: קפיטריות ואזורי מנוחה, רצוי להדגיש את אזור ההתכנסות על ידי תליית מנורה מרכזית שסביבה יושבים והיא יוצרת אוירה חמימה ותחושה של מעין "מדורת שבט". בנוסף, ניתן להדגיש קירות נבחרים בעזרת ספוטים (=גופי תאורה עם קרן אור ממוקדת) ולפזר מנורות רגל ליד כורסאות לשיחות אחד על אחד וליצור השלמות של פיזור אור על ידי גופי תאורה שקועים בתקרה. כך למעשה יוצרים חלוקה מעניינת לאזורים שונים בחלל.

חדרי ישיבות: בחדר הישיבות התאורה מעל השולחן היא האלמנט המרכזי, היא יכולה להיות תלויה בתנאי שאין מקרן ו/או מסך צמוד לאחד הקירות שהתאורה עלולה להפריע לו. במקרה שיש מסך אפשר להשתמש בגופים תלויים מעל גובה המסך וההקרנה (בחדרים עם תקרות גבוהות) או להשתמש בתאורה שקועה בתקרה. רצוי לתכנן תאורה עם דימר כדי להחליש את עוצמת האור בזמן מצגת ו/או להוסיף תאורה שוטפת קיר או קירית שתהיה מרוחקת מעט מהמסך והיא בלבד תישאר דולקת בזמן מצגת כדי לספק תאורה עבור כתיבת הערות בזמן המצגת.

מסדרונות:  המסדרונות אומנם אינם משמשים לעבודה השוטפת אבל הם מקור בלתי מאכזב ליצירתיות באמצעות "שיחות מסדרון" ולמפגשים אקראיים כמגבירים את היצירתיות, אשר הוכחו בעבר. מלבד זאת המסדרונות ממשיכים את אזור הכניסה למשרדים והם שייכים לאזורים הייצוגיים של החברה. אפשר ליישם בהם תאורה רכה ולא ישירה כמו מנורות קיר שיוצרות גאומטריה של אור וצל על הקירות ומאירות את החלל באמצעות החזר אור מהתקרה או על ידי גופי תאורה תלויים שיוצרים קצב מעניין של אור וצל במסדרון. ניתן להדגיש גם תנועה על ידי תאורה קווית לאורך המסדרון, הכל לפי אופי הפרויקט והחברה.

עיצוב פנים משרדים באיירפורט סיטי

מטבחונים:  מטבחונים הם אזורים בהם יש לשים דגש על תאורת עבודה טובה. עבור הכנת מזון ומשקאות במטבחונים צריך לספק שפע תאורה מעל משטחי העבודה, אפשר להתקין גופי תאורה מתחת לארונות העליונים של המטבחון ואפשר גם להשתמש בגופי תאורה שקועים או תלויים בתקרה אשר יספקו אור.

The post תאורה למשרדים appeared first on אדריכלות ועיצוב פנים.

עיצוב משרדים המשדר יצירתיות לחברת אפיון אתרים

$
0
0

עיצוב משרדים המשדר יצירתיות לחברת אפיון אתרים

צילום: עוזי פורת

חברת UXPERT עוסקת באפיון ויצירת חוויית משתמש עבור סמארטפונים, אינטרנט ומדיות נוספות.
עם תחילת הפרויקט של מעבר החברה למשרדיה החדשים קיבל סטודיו מיכל רוזן אפיון של "חוויית המשתמש" הנדרשת במשרדים.
ההנחיה של ניצן אביטוב, (Nitzan Avitouv) בעל החברה, הייתה לתכנן משרד שישדר יצירתיות, שקיפות, איכות ומצוינות.
העבודה בחברה היא פרויקטאלית כאשר בתחילת כל פרויקט מתבצע תכנון אסטרטגי, אפיון ויצירת קונספט. בשלב הבא המתבצע תכנון מפורט לביצוע הקונספט.
בשני השלבים משתתפים מעצבים גראפיים, בוני אתרים ומתכנתים ויש חשיבות רבה לעבודת צוות טובה ולשיתוף פעולה פורה. בשניהם משולבות עבודה יחידנית ועבודה קבוצתית לסירוגין.
לתמיכה מקסימלית בתהליך התכנון תכננה מיכל רוזן משרדים המשלבים חדרים סגורים וחלל עבודה מרכזי פתוח ושיתופי. החלל המרכזי פונה אל החלונות ומקבל שפע אויר ואור. בשדרה הפנימית של המשרדים ממוקמים חדרים עם קירות זכוכית שמקבלים גם הם שפע אור.

תכנון אופן ספייס עם תקרה חשופה

חלל כניסה

תחום העסוק היצירתי של UXPERT בא לידי ביטוי בשילוב כמה אלמנטים מיוחדים בעיצוב המשרדים:

1. תכנון ייחודי של לוחות אמייל שקועים בקיר עם פרט שתוכנן במיוחד עבור הפרויקט. לוחות האמייל פזורים כמעט בכל חדר וכמובן גם בחלל המרכזי.
2. תעלות מיזוג אויר מבד צהוב. יתרונן העיקרי של התעלות, מלבד המראה המיוחד, בפיזור האוויר באופן אחיד לאורך כל התעלה.
3. ספוגים אקוסטיים תלויים עם גימור שתוכנן עבור הפרויקט משלימים את המראה המתועש של התקרות החשופות. הם מהווים פתרון רענן ויצירתי ליצירת אקוסטיקה טובה בחלל הפתוח.

מבט על חדר ישיבות עם תקרה חשופה

תקרה חשופה - תעלות מיזוג בד

חלל כניסה

תהליך העבודה על אפיון אתר ויצירת חוויית משתמש דומה במובנים רבים לתהליך תכנון אדריכלי, לכן יש הקבלה בין תקרות חשופות המשדרות תכנון "שקוף" כשכל האלמנטים המרכיבים את המשרדים גלויים לעין לבין השקיפות המאפיינת את עבודת התכנון של UXPERT.
המסר של איכות בא לידי ביטוי בעיצוב המשרד תוך תכנון מוקפד של פרטים. הפרופיל המנוקב בהיקף לוחות האמייל מתכתב עם החריצים של תעלות החשמל המתכתיות ועם הטקסטורה המחוספסת של מנורות הקיר. תעלות הבד הצהובות בתקרה משלימות את הפסיפס הצבעוני של הרצפה בכניסה.
סקלת הצבעים מתחילה בצבעוניות מאופקת בכניסה וממשיכה בצבעוניות מתפרצת ככל שעין המתבונן נודדת פנימה לתוך חלל המשרדים. באזור הכניסה גווני הריצוף הם אפורים וככל שמתקרבים לחדר הישיבות הגוונים האפורים מועשרים בכתום צהוב ובורדו מלאי חיוניות.
מעבר לחלל הכניסה שמשמש גם כמטבחון וכפינת אוכל, חלל העבודה הפתוח המרכזי מעוצב בגווני אפור ולבן עם נגיעות צבע של בדים צבעוניים.
החשיבה מחוץ לקופסה של הלקוח והנכונות להיפתח לחידושים ולעיצוב שונה מהסטנדרט אפשרה יצירת חלל ייחודי ויצרה תהליך תכנון מאתגר ומהנה.

עיצוב מטבחון בצבע צהוב

תכנון מטבחון משולב בחלל הפתוח במשר

תכנון משרד מנכ"ל

 

The post עיצוב משרדים המשדר יצירתיות לחברת אפיון אתרים appeared first on אדריכלות ועיצוב פנים.

בחירת צבעים עבור עיצוב משרדים

$
0
0

צבעים ורגשות

-"הצהוב הזה מדהים!…"
- "המשרד הצהוב הזה, גורם לי אי שקט…"
- "הקיר הכחול בקפיטריה, מרגיע אותי…"
- "אני לא יודעת, לי זה דווקא מוריד את התאבון…"
- "בוא נלך על אדום, אני חייבת ללבוש תמיד לפחות פריט אחד אדום…"
- "כן, אבל קיר אדום בחדר ישיבות זה לא יותר מידיי?…"

משרדים עם חלל פתוח

אלו שיחות מוכרות והתלבטויות ידועות לגבי צבעים. כשמגיע הרגע לבחור את הצבע למשרדים גם המעצבים המוכשרים ביותר, אלו שמייעצים לכם באיזה צבע להשתמש, נתקפים פיק ברכיים פעמים רבות. המוצא הנוח והאלגנטי הוא- אפור או לבן או שחור. הם מתאימים עם כל דבר לא כן? נכון שגווני אפו, לבן ושחור יכולים להיות נפלאים עבור חברות מסוימות, אבל איזה צבע באמת מתאים לחברה שלכם ומשדר את המסרים שאתם רוצים להעביר?
הצבעים בהם תבחרו לעצב את המשרד שלכם אומרים הרבה על אופי החברה, תחום העיסוק והמסרים שאתם מעוניינים לשדר לעובדים ולמבקרים במשרדים. מעבר למיתוג שיוצרת הצבעוניות, הצבע הוא אלמנט בעל השפעה רבה על תחושות, מצב הרוח ועל האווירה הכללית.  ואם מדובר על צבעוניות במשרדים הוא משפיע גם על אופי העבודה וגם על התקשורת והדינמיקה בין העובדים.

משמעות הצבעים בעיצוב פנים 

אתחיל בסקירה קצרה של מסרים שמועברים על ידי שימוש בצבעים שונים, מלווה בדוגמאות מפרויקטים עיצוב משרדים בסטודיו שלנו. למרות שתכונות צבעים הוא תחום מופשט ואמורפי עדיין יש הסכמה לגבי השפעות עיקריות של צבעים ותכונותיהם. באופן כללי:

צבע אדום

צבע האש,מתקשר אסוציאטיבית לאנרגיה ועוצמה אך גם למלחמה וסכנה. אדום הוא צבע שמסמל תשוקה, חיוניות ואהבה. הצבע האדום מעורר רגשות ובולט מאוד הוא מקושר לפעילות אינטנסיבית כמו ספורט או תנועה.עיצוב חדר ישיבות משרדי Turkish Airlinesדוגמא לשימוש באדום מובאת במשרדי טורקיש איירליינס – אדום הוא צבע הלוגו של החברה והשימוש בו משדר עוצמה וחיוניות.

צבעי משנה לאדום:
ורוד- רומנטיקה, אהבה, חברות. משמש לייצוג סטריאוטיפים נשיים.
בורדו- מנהיגות, עוצמה וחום.
חום- יציבות, משמש לייצוג סטריאוטיפים גבריים.

דלפק קבלה ראשיתחום : שימוש בגווני חום והנלווים אליהם במשרדי ג'יג'י קוסמטיקה, משדר יציבות ואמינות ומדגיש את הוותק של החברה.

צבע צהוב

מייצג את השמש ומסמל שמחה, אינטיליגנציה, רעננות ואנרגיה. זהו צבע שיוצר אפקט מחמם, מעורר פעילות מנטלית ורגשית, חדווה וספונטניות.

צהוב : שימוש בגווני צהוב במשרדי חברת הייטק UXpert כדי להעביר תחושה של אנרגיות גבוהות ושמחה.

צבע כתום

מייצג התלהבות, אושר, יצירתיות, משיכה, הצלחה ונחישות. הכתום מעורר תחושות של חום ללא האגרסיביות של האדום וממריץ פעילות מנטלית.

corridor designכתום : קיר כתום במשרדי צ'יינה מוטורס- חברת ייבוא אוטובוסים, מייצג הצלחה ועוצמה.

צבע ירוק

צבע הטבע. מייצג צמחיה, הרמוניה, רעננות, פריון, מסמל בטחון. ירוק כהה מקושר לכסף. ירוק הוא הצבע המרגיע ביותר בסקלת הצבעים.

ירוק : דלפק ירוק בכניסה לחברת הביומד סינרון, משדר רעננות וצמיחה.

צבע כחול

מקושר ליציבות ומסמל אמון, נאמנות, חוכמה, מודעות, דיוק ומקצועיות. הצבע הכחול מייצר תחושת רוגע וזרימה. הוא משמש לייצוג סטריאוטיפים גבריים ומועדף על ידי גברים. כחול בהיר מייצג בריאות, זרימה ורכות. כחול כהה מייצג ידע, עוצמה ואינטגריטי.

כחול : שימוש בגווני כחול המסמל דיוק ומקצועיות בחברת ההיי טק Y-TECH.

צבע סגול

סגול משלב את האנרגיות של האדום ואת היציבות של הכחול. הוא מסמל עוצמה, שאפתנות ויוקרה. בפן הרגשי הוא מתקשר לחוכמה, יושרה, עצמאות, יצירתיות, מסתורים וקסם.

סגול : שימוש בגווני סגול בלוגו ובתמונה בכניסה למשרדי חברת הלוויינים חלל תקשורת (בעלי הלווין עמוס), מסמל את העוצמה והקסם שבחלל.

צבע לבן

לבן מתקשר לאור, טוב, תמימות, טוהר, ראשוניות ופשטות. הוא נחשב למסמל שלמות, מייצג גם ניקיון ולכן משדר בטחון.

bedroom display designלבן : שימוש בלבן בחדר תצוגה של מוצרי טקסטיל כדי לשדר ניקיון ושלמות.

צבע שחור

שחור הוא צבע של כוח, אלגנטיות, פורמליות, מוות ומסתורין. הוא מתקשר לפחד מפני הלא נודע, פעמים רבות יש לו קונוטציה שלילית אולם הוא משדר גם עוצמה וסמכות, ויכול לשמש כדי לשדר מקצועיות.
אני מקווה שהסקירה והדוגמאות עזרו לכם להחליט מהו הצבע או הצבעים המתאימים למשרדים שלכם. יודגש שבכתבה תמציתית מעין זו לא פורטה ההשפעה של שילובי צבעים שונים וגם לא המידתיות בה נעשה שימוש בצבע- האם על קיר שלם? על עמוד? על פרטי ריהוט מסויימים וכד'. אלו החלטות שמתקבלות עם התכנון בהתאם לאופי החברה.

דלפק קבלהשחור : שימוש בגווני שחור בדלפק של חברת חלל תקשורת משדר מקצועיות ועוצמה.

 

The post בחירת צבעים עבור עיצוב משרדים appeared first on אדריכלות ועיצוב פנים.

עיצוב תקרות למשרדים

$
0
0

איך בנויות תקרות במשרדים?

התקרות הן האלמנט השני שאתם רואים כשאתם נכנסים למשרד. מחקרים מראים שאדם שנכנס לחלל כלשהו מתרכז קודם ברצפה כדי לוודא שהוא "על קרקע יציבה" ולאחר מכן מתרשם מהתקרה.

עיצוב חדר מנהל

תקרה מועצבת בחדר מנהל

כתבה זו היא מדריך בזק שבו אסקור בקצרה את סוגי התקרות השונות המקובלות בתכנון משרדים. תקרות המשרדים בנויות בדרך כלל מתקרה קונסטרוקטיבית שהיא תקרת הבניין העשוייה בטון או קונסטרוקציית פלדה. מתחת לתקרה זו וצמוד אליה מותקנות מערכות כגון: מיזוג, חשמל, אינסטלציה ועוד. את המערכות מסתירה בדרך כלל שכבה נוספת אופקית של תקרה המכונה תקרה תותבת שעשוייה מחומרים שונים.

סוגי תקרות לבניית משרדים:

אפשר לחלק את התקרות במשרדים לכמה סוגים עיקריים:

  • תקרת גבס חלקה
  • תקרת גבס מחורר
  • תקרת אריחים רגילה
  • תקרות אריחים מיוחדות
  • תקרות במתיחה
  • תקרות חשופות

תקרת גבס חלקה

זוהי תקרה שומרכבת מפלטות גבס חלקות. המראה החלק שלה אלגנטי ביותר והיא גם בין התקרות הזולות ביותר ליישום. לתקרת גבס שני חסרונות בולטים, ספיגת הרעשים שלה נמוכה והיא אינה פריקה, לכן אין אפשרות לטפל דרכה במערכות שמעליה. אפשר להתגבר על החסרונות אלו על ידי פתרונות משלימים כמו ציפוי אקוסטי לקירות באיזור שבו מותקנת תקרת גבס והתקנת פתחי גישה בתקרה באיזורים בהם קיימות מערכות.

עיצוב חדר ישיבותתקרת גבס בשילוב תאורה שקועה במסדרון

תקרת גבס מחורר

עונה באופן חלקי לחסרונות של תקרת הגבס. היא תקרה יקרה ונחשבת יוקרתית יותר. החירור של הגבס מאפשר ספיגת רעשים מוגברת ביחס לתקרה חלקה.

עיצוב פנים תדמיתי מארסק ספנות ת"אתקרת גבס מחורר בלובי משרדים

תקרת אריחים רגילה

זהו צורת יישום של תקרה תותבת שנועד לתת מענה לצורך לפרק את התקרה מפעם לפעם כדי לטפל במערכות שמעליה. הגודל הסטנדרטי לאריחי תקרה הוא 60X60 ס"מ אולם יש גם גדלים מיוחדים כגון 60X180, 120X120 ס"מ וכיוב'. קונסטרוקציית התקרה היא בדרך כלל ממתכת, הקונסטרוקציה הסטנדרטית היא גלויה.

עיצוב פנים למשרד עורכי דיןתקרת אריחים פריקה בכניסה למשרדים

תקרות אריחים מיוחדים

קיימות קונסטרוקציות שקועות או נסתרות בתוך האריחים כך השמראה הכללי של התקרה הוא חלק ונעים יותר לעין. האריחים של תקרות אלו יכולים להיות עשויים גבס חלק, גבס מחורר במבחר דוגמאות, צמר זכוכית דחוס או ספוג מלמין. עובי התקרות גם הוא משתנה. תקרות אריחים סטנדרטיות עשויות צמר זכוכית בעובי 1.5 ס"מ, תקרות אריחים אחרות מגיעות לעובי 2 או 4 ס"מ (יש להן ספיגת רעשים משופרות בהתאמה)

entrance design with power wall

תקרת אריחים ברוחבים משתנים ע קונסטרוקציה נסתרת

תקרות במתיחה

אלו תקרות שעשויות מיריעות פלסטיות או יריעת בד שאותן מותחים באיזור הייעודי על גבי פרופיל.

תקרת בד במתיחה משולבת בתקרת גבס

המתיחה של היריעות הפלסטיות מבוצעת באמצעות אויר חם וכך התקרה מתקבלת חלקה. יריעות מסויימות הן אלסטיות מאוד ויכולות להימתח באופן ניכר ולחזור לצורתן המוקרית. תכונה זו שימושית במקרים של נזילות וכך הנזילה מהתקרה אינה מטפטפת על הרצפה ויכול להימנע נזק רב למשרדים.
יתרון נוסף של תקרות במתיחה הוא שאפשר ליצור תקרה חלקה ויחד עם זאת לפרק ולהחזיר את היריעות למקומן. הדבר מצריך קריאת שירות של מתקין אבל מאפשר לעיתים התקנת מערכות כמו מיזוג אויר מעל התקרה. הנראות של תקרות במתיחה היא ייחודית. מלבד תקרה רגילה אפשר לייצר באמצעות היריעות צורות תלת מימדיות מורכבות ואפשר להתקין תאורה מעל יריעות מעבירות אור ולקבל מעין גופי תאורה גדולים בחלל. במקרים מסויימים משתמשים ביריעות למתיחה על גבי קירות.

דלפק קבלה ראשיתמלבן תאורה עשוי מיריעות גם במתיחה 

הטקסטורות והצבעוניות של תקרות אלו מגוונת מאוד מתקרות בגימור מבריק שיוצרות השתקפויות דרך תקרות במראה בד קטיפה ועד יריעות חלביות להארת התקרה.

corridor design with carpet and parquet

תקרה במתיחה בגימור קטיפה ובגוון תכלת

תקרה חשופה

המגמה שנמצאת בעלייה בשנים האחרונות היא תכנון תקרה חשופה שבה המערכות גלויות ואינן מוסתרות על ידי אריחים. היתרון הבולט בתקרות חשופות הוא שהן מאפשרות קבלת תקרה גבוהה יותר מכיוון שמלבד האיזורים בהם ממוקמות המערכות שאר התקרה היא גבוהה באופן ניכר ומאפשרת ליהנות מתחושה של אויריריות ופתיחות.

עיצוב פנים משרדים באוירה ביתיתמערכות גלויות בתקרה

תקרה חשופה, בניגוד למה שחושבים, אינה זולה יותר להתקנה, כיוון שגם כאשר חוסכים את עלות התקרה התותבת האופקית הסטנדרטית שמסתירה את המערכות ומייצרת אקוסטיקה עדיין צריך לתת פתרון לספיגה אקוסטית הולמת בעיקר בחללי עבודה פתוחים, כך שלא נחסך מחיר פלטות אקוסטיות. בנוסף, כיוון שהמערכות והצנרות גלויות משתשמים בדרך כלל בתעלות חשמל ואביזרים יקרים ומעוצבים יותר כגון תעלות פח סגורות לחשמל במקום תעלות רשת וגם העבודה צריכה להיות מוקפדת יותר, כל זה מעלה את עלויות הביצוע.
יש שתי דרכים עיקריות לביצוע תקרה עם מערכות חשופות: אופציה אחת היא להדביק את האריחים האקוסטיים ישירות על הבטון ומתחת לאריחים להתקין את המערכות.

אדריכלות ועיצוב פנים במשרד הבייתיהדבקת אריחים לספיגה אקוסטית ישירות על תקרה קונסטרוקטיבית

בצורה כזו, למרות הנמכה של כ-10 ס"מ של תקרת הבטון עדיין נשמרת תקרה גבוהה ומרשימה. אופציה שנייה היא להתקין את המערכות ישירות על הבטון החשוף ולהתקין את הפלטות האקוסטיות בין המערכות.

חלל כניסהמערכות גלויות ותקרת בטון חשופה עם פנלים אקוסטיים בתלייה

בכתבה הזו סקרתי על קצה המזלג את סוגי התקרות המקובולות ביותר לשימוש בעיצוב המשרד. בכתבה נוספת בהמשך ארחיב לגבי נושאים נוספים הקשורים לתקרות כגון קיימות ושילוב גופי תאורה.

לקריאה על השפעת תקרה חשופה על היצירתיות בסביבת העבודה לחצו כאן

The post עיצוב תקרות למשרדים appeared first on אדריכלות ועיצוב פנים.

עיצוב מוקד שירות שמגביר שביעות רצון ותפוקת עובדים

$
0
0

מאז ומעולם האתגר בעיצוב מוקדי שירות לקוחות היה הגדלת שביעות הרצון של נציגי השירות וכפועל יוצא מכך הגדלת תפוקת העבודה והמכירות והקטנת שיעורי הנטישה. כיצד תורמת סביבת עבודה מתוכננת היטב לשביעות הרצון של העובדים?

מיתוג חלל מסחרי - פלאפוןסביבת עבודה נעימה תורמת לשימור הנציגים במוקד שירות לקוחות של פלאפון.

אופי העבודה במוקדי שירות ומכירה

העבודה במוקדי שירות מאופיינת בלחץ רב וכתוצאה מכך בשחיקה רבה. ואם לא די בלחץ המתלווה לתהליך מכירה או למתן שירות רגוע ללקוח עצבני, הצפיפות במוקדי השירות שהיא לרוב כמעט כפולה מזו שבחלל משרדים רגיל, יוצרת רעש ומתח נוסף.
לפיכך אין פלא שנושא שימור הנציגים הוא אחד הגורמים הקריטיים בהצלחת המוקד. שיעור של 60% נטישה בשנה שהוא מופרך בתחומים אחרים נחשב נורמלי ומקובל בתחום מרכזי שירות לקוחות למרות שהנטישה גורמת נזקים עצומים לחברות.

המאפיינים של סביבת עבודה תומכת למרכזי שירות ומכירות

במהלך השנים מבוצעים מחקרים ותצפיות במרכזי שירות בניסיון להבין מהם הכוחות המניעים את הנציגים להתמיד ולגלות מוטיבציה והתמדה למרות השחיקה. האתגר הוא לטפח את הקשר בין הנציג למותג ואת הנאמנות כדי שהנציג בתורו ייצג בצורה הולמת וחיובית את החברה.
גם כאן, כמו בנושאים אחרים הקשורים לסביבת העבודה יש לעיצוב החלל השפעה גדולה ומכרעת על שביעות הרצון של הנציגים, על המחויבות והנאמנות שלהם לחברה ועל השורה התחתונה של מכירות וטיב השירות.

מיתוג חלל מסחרי - פלאפוןמוקד צבעוני שמשדר כיף והנאה של חברת פלאפון באשדוד

המאפיינים העיקריים של סביבת עבודה תומכת הם:

  • קשר ישיר ככל האפשר לאור יום טבעי ולנוף טבעי .
  • יצירת אווירת שיתוף, הנאה ומשחק.
  • אזורי שירות תומכים לחלל המרכזי של המוקד כגון: קפיטריה מאובזרת, חדרי שקט, אזורי מפגש אחד על אחד, חדרי ישיבות לא רשמיות , חדרי משחק.
  • שליטה מקסימלית של כל נציג בסביבתו הקרובה כגון בטמפרטורת החלל וברמת הרעש (נשלט בדרך כלל על ידי אוזניות)
  • פרסונליזציה של סביבת העבודה של כל נציג על ידי עידוד אפשרות להציג פריטים או תמונות אישיות, למשל של בני משפחה, חפצים אהובים קטנים וכדומה.
  • יצירת חוויה של נוחות ואכפתיות של החברה כלפי הנציגים באמצעות חשיבה על פרטים כגון ספיגה אקוסטית טובה להפחתת רעשים ולוקרים לשמירת תיקים.

hp006מוקד שירות לקוחות של חברת hp עם חלונות גדולים וחלל גבוה ומואר.

מיתוג חלל מסחרי - פלאפון אוירה של הנאה ומשחק, צבעוניות מגוונת ולוחות מחיקים לביטוי עצמי של הנציגים משפרים את חוויית המשתמש ומגדילים את הנאמנות למותג – מוקד שירות טלפוני של פלאפון בבאר שבע.

מיתוג חלל מסחרי - פלאפוןאזורי מנוחה במוקד שירות לרווחת הנציגים.

מיתוג חלל מסחרי - פלאפוןלוח מחיק במוקד שירות משולב בעיצוב הגראפי.

HDR tonemappedצבעים "שמחים" יוצרים אווירת שמחה ואנרגיות גבוהות.

במאמר מקיף של חברת הרמן מילר, חברה העוסקת בייצור ושיווק מערכות ריהוט, הנקרא: "Call Centers find their voice"  מוצגות כמה המלצות נוספות לגבי תכנון תומך שמפחית שחיקה ומגביר את הקשר והנאמנות לחברה:

  • סידור עמדות עבודה בצורה אורגנית, כלומר, באשכולות המפוזרים בצורה כמו אקראית בחלל. לטענת הרמן מילר, סידור כזה שובר את הנוקשות של עמדות עבודה
    שמסודרות בטורים ובשורות ויוצר מראה רך ומזמין יותר, לכן הוא נתפס כנעים יותר לעבודה בעיני הנציגים.
  • סידור עמדות עם מחיצות נמוכות. בחברת הרמן מילר טוענים שעיצוב קול סנטר עם מחיצות נמוכות מאפשר לנציגים ליהנות מהמראה הנשקף מהחלונות ולקבל גישה לאור טבעי המגיע מבחוץ, שני האלמנטים האלו תורמים לעבודה באווירה נעימה יותר ומשפיעים לטובה גם על המכירות ועל טיב השירות של הנציגים.
    במקרים שבהם הנציגים זקוקים לעמדות עם פרטיות גדולה יותר לצורך עבודתם ממליצים בחברה להשתמש במחיצות קלות ואווריריות ככל האפשר כגון מחיצות מבד.

הערה חשובה: כאשר משתמשים במחיצות נמוכות עבור נציגים צריך לדאוג לטיפול אקוסטי מוגבר בחלל באמצעות שימוש באלמנטים אקוסטיים שממוקמים בחלל ומפצים על העדר ההפרדה האקוסטית המתקבלת כאשר משתמשים במחיצות גבוהות.

מקרה בוחן- עיצוב מוקדי שירות ומכירות של פלאפון

בשנת 2010, כשנה לאחר השקת קמפיין הפרסום של פלאפון "עולם אחר" התבקשתי על ידי מנהלת המסחור החזותי דאז של פלאפון, אדווה עמבר, לחבור לאדריכל הבית של פלאפון, אדריכל רונן קדם בפרויקט מיוחד.
המשימה הייתה, לתכנן על גבי עיצוב המוקדים הקיים אלמנטים של מיתוג שיחברו את עולם הפנטזיה המגניב והווירטואלי שנוצר בסרטוני הקמפיין עם סביבת העבודה של הנציגים. הפרויקט נועד לחזק את הקשר בין המותג של פלאפון לבין נציגי השירות כחלק מהפעילות השוטפת של החברה לשימור נציגיה ולגיוס נציגים חדשים.
מבחינתי , הפרויקט היה שונה מפרויקטים אחרים בהם אני מבצעת את התכנון מרמת המעטפת ועד האכלוס, במקרה זה, אדריכל קדם היה ממונה על עיצוב הפנים של המוקדים ואני הוספתי את יישום המיתוג בסביבת העבודה של המוקדים ואת החיבור הוויזואלי לקמפיין החברה.
לאחר התלבטות החלטתי שאין אפשרות ריאלית לשחזר באופן מדויק את הנראות של הקמפיינים השונים וכי הנראות במוקדים תהיה שונה ומותאמת לחלל הפיזי והאמיתי של המוקדים. העיצוב תוכנן במטרה לשדר את אווירת הפנטזיה וליצור חוויה של "עולם אחר".   את החוויה הזאת תכננו בסטודיו על ידי משחקים בקני מידה שונים כמו בעליסה בארץ הפלאות ועל ידי צירופים בלתי צפויים.
בהתאם לכך המסטיקים שבקמפיין הפכו לכדורים צבעוניים, פרחים גדולים ומוארים עיטרו את הקירות, שבילי דשא שנראו כאילו צמחו מהרצפה קידמו את פני הנכנסים למרכזי השירות והמכירות ועל הקירות אימג'ים של שמיים הוסיפו נופך חלומי.
הפרויקט החל כפיילוט במחלקת השיווק של פלאפון בבניין ההנהלה וזכה להתלהבות עצומה. לאחר מכן יושם במרכז שירות ומכירות פלאפון ירושלים שם הוא ייצר באזז מהותי בקרב הנציגים במוקד.
השמועה על הארגון המחודש של מרכזי השירות עשתה כנפיים. כשהגעתי למדידות
במוקד בבאר שבע כבר הציפו אותי הנציגים בשאלות והראו לי תמונות של המוקד בירושלים ששלחו להם חבריהם הירושלמים.
בשלב מאוחר יותר עיצבנו בסטודיו גם את סניף אשדוד וגם את מרכז ההדרכה של פלאפון ברמת גן.
הפרויקט אכן עורר התלהבות וקצר הצלחה רבה. הוא התאים בדיוק להכנסת משהו מאווירת הפנטזיה ומעולם הדמיון העשיר שאפיינו את הקמפיין.
עם זאת צריך לזכור שהאימג'ים והפריטים הם ספציפיים ביותר לקמפיין ולכן יש לחדש ולעדכן אותם מידי תקופה.  לצורך כך קיימות בחודשים האחרונים בשוק מדבקות עם דבק רב פעמי שניתן להסיר ולהחליף בקלות רבה וכדאי לבדוק אפשרות לשימוש בהן כדי לאפשר גיוון המיתוג של המוקדים תוך חסכון בעלויות ההתקנה.

The post עיצוב מוקד שירות שמגביר שביעות רצון ותפוקת עובדים appeared first on אדריכלות ועיצוב פנים.

הפקת מסמך אפיון להקמת משרדים חדשים

$
0
0

מטרת האפיון

הפקת מסמך אפיון דרישות הוא תהליך חשוב לאיתור משרדים חדשים ולהקמת המשרדים שנועד לסייע למעצב\ת הפנים של הפרויקט לקבל הנחיות ומסגרת לתהליך התכנון.
הפקת המסמך דורשת איסוף מידע מכל המחלקות בחברה ומכל הדרגים. יש לייחס חשיבות ולהטות אוזן להערות ולתובנות של כל בעלי התפקידים בחברה, מהזוטרים עד לבכירים ולאחר מכן לעשות תהליך חשיבה אסטרטגית כדי למפות את הדרישות ולהבדיל בין עיקר לטפל.

כמנהל בחברה שמרכז את תהליך הקמת המשרדים החדשים, השכר לעמלך יהיה מסמך שימקד את המעצב\ת לא רק בשטח הדרוש לכם אלא גם באפיונים רבים אחרים שתגלה לפתע שמאוד חשובים במשרדי החברה. לדוגמא: חברת הייטק שעובדיה יושבים בהווה בקבוצות קטנות של 2-3 איש בכל חדר מחליטה להגביר את רמת השיתוף בין העובדים ולעבור לישיבה בחלל פתוח. לכאורה נראה כאילו עקב החלטה זו השטח הנדרש למשרדים הצטמצם באופן דרמטי אבל אסור לשכוח שכאשר עוברים לעבודה בחללים פתוחים (open space) צריך לתת מענה לפונקציות שהתקיימו קודם לכן בחדרים סגורים :

1. מענה לעובד שצריך לנהל שיחה פרטית דחופה ולא להפריע לחבריו על ידי הקצאת חדרונים שהם תאי טלפון.
2. הגדלה מהותית של מספר חדרי הישיבות כדי לאפשר פגישות ספונטניות מהירות כשצץ במהלך העבודה דיון בנושא שצריך לפתור על ידי 2-4 עובדים בלי להפריע לשאר חברי הצוות בחלל הפתוח.

הדרישות הללו שהיו פחות קריטיות כאשר העובדים ישבו בחדרים סגורים מוסיפות שטח מהותי למשרדים ויש חשיבות בהגדרת השטחים המגבים את הישיבה בחללים פתוחים על ידי הפקת פרוגרמה איכותית .
מסמך אפיון דרישות שבנוי בצורה יסודית ומעמיקה יכול לעזור מאוד למעצב\ת הפנים לקבוע כבר בשלב התחלתי של איתור הנכס מהו השטח הנדרש למשרדים ברמת דיוק גבוהה וממקד את החיפושים בנכסים הרלוונטיים.
מאוחר יותר, לאחר איתור נכס, מסמך אפיון הדרישות משמש את המעצבת כדי להכין את התכנון הראשוני עבור המשרדים וגם כאן, ככל שההנחיה מפורטת ומעמיקה יותר, המשרדים יתנו מענה טוב יותר לצרכים האמתיים של החברה.

השאלות שיש לענות עליהן לצורך הפקת אפיון

לפניך 34 שאלות רלוונטיות. תשובות מפורטות לשאלות אלו והפקת הטבלה של תיאור הפונקציות הנדרשות עבור המשרדים יהוו יחד מסמך אפיון איכותי שאותו יש להעביר למתכנן\ת המשרדים.

הנחיות פרוגרמה

 כללי וסגנון עבודה

1. תיאור החברה
2. מטרות עיקריות במעבר, למשל :משרדים מרווחים יותר, רמה גבוהה יותר של משרדים, השגת טלנטים, קירבה לספקים, לקוחות וכד' .
3. תיאור קצר של המשרדים הקיימים היום. יתרונות וחסרונות
4. אורח החיים של העובדים במשרדים – מה לשמר ומה לשנות
5. מה הכי חשוב בעבודה? למשל: יצירתיות, חדשנות, עבודת צוות, יכולת אנליטית טובה וריכוז.
6. מה צורת הישיבה המועדפת במשרדים, חדרים סגורים, חללים פתוחים?
7.תהליכי עבודה – צרכים עבור עיצוב חללי עבודה מתאימים: מהן הפונקציות העיקריות בעבודה השוטפת, כיצד מתבצעת עבודת צוות, האם עובדים במתודולוגיית אג'ייל? בשיטת scrum או אחר?
8. מה צריכים במהלך יום עבודה שוטף? (לדוגמא: מקום לפגישה יומית, מקום לעבודה שקטה וכו')
9. האם יש פגישות יומיות\שבועיות\חודשיות מיוחדות? של כל החברה, או חלק מהעובדים בחברה, פרט.
10. מה הקשר בין המחלקות השונות? מבחינת צורת העבודה
11. האם קיימת חשיבות למיקום של המחלקות השונות. מהן המחלקות הצמודות ואיזה מחלקות יכולות לשבת בכל מקום שירצו?
12. מה רמת התקשורת השוטפת בין העובדים היושבים סמוך זה לזה ?(לצורך החלטה על גודל המחיצות בין השולחנות, אם בכלל)
13. האם מנהלי צוותים יושבים יחד עם הצוות או בחדר סגור? האם החדר צריך להיות ממוקם ליד הצוות?
14. האם יש צורך במספר חללי שיתוף פעולה ופגישות לא רשמיות?
15. האם יש חשיבות לגמישות בסידור עמדות הישיבה ואפשרות לשינויים תכופים? (רלוונטי בעיקר בחברות בהן עובדים פרויקטאלית והרכב הצוותים משתנה עם כל פרויקט)
16. האם קיימות התנהגויות מרכזיות שעובדים צריכים לאמץ כדי לייצר חדשנות? ( אזורים לסיעור מוחות, לעומת אזורים לריכוז בעבודה יחידנית.)
17. האם לדעתך יש חשיבות לשיחות מסדרון בין העובדים והחברה מעוניינת לעודד אינטראקציות ספונטניות בין העובדים ?
18. האם חדר\י הישיבות מיועדים לאורחים מבחוץ, מה המספר המקסימלי של אנשים בישיבה ממוצעת?
19. האם לקוחות מבקרים במשרדים? באיזה תדירות ולאיזה מטרה?
20. האם נסגרות עסקאות בחברה או אצל הלקוח? האם עיצוב המשרד צריך לשדר מסרים גם ללקוחות?
21. איך מתנהלת הפסקת הצהריים?
22. כמה מקומות ישיבה על המטבח להכיל? 
23. האם ניתן לאכול בחדר\י ישיבות כאופציה נוספת?
24. האם רוב האנשים אוכלים בחוץ בצהריים או מביאים אוכל מהבית?
25. דרישות אקוסטיות פרטיות לעומת שיתוף. האם יש אלמנט של סודיות, אזורים ממודרים בחברה?
26. דרישות פונקציונליות כלליות לעמדה (מחשב, מס' מסכים, טלפון, כסאות אורח, ארונית, ארגז מגירות)
27. איזה ציוד טכנולוגי יש לקחת בחשבון בתכנון (מסכים, עמדות מחשב שיתופיות ועוד)
28. האם יש הרבה עבודה שוטפת מול חו"ל? האם יש צורך בהשתתפות מלאה של קבוצות רחוקות גיאוגרפיות בפגישות עבודה תכופות? מבחינת ציוד טכנולוגי 

הגדלת תפוקה, חדשנות יצירתיות

29. אלו דרכים היית מציע להגדלת מפגשים אקראיים בין העובדים? (ליד מכונת הצילום, מסדרונות, אזורי פגישות לא רשמיות להגדלת שיתוף פעולה בין העובדים, רעיונות נוספים?)
30. האם אתה יכול לחשוב על דרך להפגיש עובדים מכל המחלקות יום יום, מה לגבי עובדי חו"ל, אם יש , צורות מפגש פיזי ווירטואלי.

מסרים ומיתוג

31. מהם ערכי החברה
32. האם חשבת על העברת מסרים ומיתוג דרך עיצוב המשרדים?
33. האם יש הבדל בין מסרים ללקוחות לעומת מסרים לעובדים?
34. מה היתרון של החברה שלך עבור העובדים? איך היית מציע לשדר את החוזקות של החברה בזמן גיוס עובדים? 

לסיכום ההנחיות מומלץ להכין טבלה מסכמת שתכלול את הפרטים הבאים:

1. מחלקה בחברה (תפעול, כספים וכו')
2. תיאור חדר\חלל עבודה (מנכ"ל, מנתח מערכות, וכו')
3. מספר אנשים בחדר\חלל עבודה
4. שטח מ"ר (לא חובה)
5. אורחים וצורת אירוח (מול שולחן, פינת ישיבה)
6. גודל שולחן או שולחנות
7. דרישות איחסון
8. הערות: (למשל, מידת גמישות דרושה בסידור העמדה )

The post הפקת מסמך אפיון להקמת משרדים חדשים appeared first on אדריכלות ועיצוב פנים.


וילונות ופתרונות הצללה לעיצוב המשרד

$
0
0

הווילון הוא אחד מפריטי הגמר המעניינים במשרד. לפעמים הוא נחבא אל הכלים ולעיתים הוא מתבלט ומפתיע או מגלה טפח ומסתיר טפחיים. תפקידו העיקרי הוא לייצר לפחות שתי סיטואציות: סגור ו פ ת ו ח כאשר רוב הווילונות הם "חכמים" ויודעים ליצור תרחישים נוספים. 

אנחנו רוצים ליהנות ממשרד מואר ומהנוף אבל להימנע מסנוור השמש, רוצים משרד פתוח ושקוף, אבל גם קצת פרטיות, רוצים לראות מה קורה מחוץ לחדר, אבל שלא יציצו עלינו בחזרה. למטרות האלו בעיקר משמשים הווילונות במשרדים. פרט נגרות דלפק קבלה וארונית חדר ישיהוילון, אחד מפריטי הגמר המעניינים במשרד

בואו נעשה הפרדה בין ווילונות עבור חלונות חיצוניים שמיועדים בעיקר לווסת את כניסת האור וקרינת השמש לבין וילונות של חלונות פנימיים שמיועדים ליצור רמות שונות של חשיפה ופרטיות וגם ליצירת חלל סגור שמאפשר ריכוז.

וילונות עבור חלונות חיצוניים

וילונות שממוקמים על חלונות של מעטפת הבניין צריכים בראש ובראשונה להגן מפני קרינת השמש שהיא משמעותית מאוד ישראל, במיוחד בקיץ.  הסוג הנפוץ ביותר של פתרון הצללה שנמצא בשימוש לצורך זה הוא התריס הונציאני.

התריס הונציאני

מורכב משלבים עשויים לוחות דקים, בדרך כלל מאלומיניום אך גם מעץ וחומרים נוספים. השלבים מגיעים בשלל צבעים והדפסים, עם חירור או חלקים.

manager room design with meeting areaוילון ונציאני משולב בתוך מסגרות החלונות

לאחרונה יש ספקים שמאפשרים הדפסת הלוגו או תמונות על שלבי התריס. המנגנונים של התריס הונציאני התעדנו והפכו מעוצבים יותר עם השנים וכעת הם מגיעים עם מוטות פרספקס שבסיבוב קל ימינה או שמאלה מווסתים את פתיחת החלון. התריס יכול גם להיפתח ולהיערם כלפי מעלה. היתרון העצום של התריס הונציאני הוא מגוון אפשרויות ההצללה וסינון הקרינה שהוא מאפשר. בבדיקה מקצועית שאני מבצעת שוב ושוב בכל פרויקט אין וילון שעולה עליו בהיבט הזה ואפשר להגיע אתו לכיוון מדויק של כמות האור החודרת למשרדים. כמובן שככל שכמות האור קטנה יותר גם "כמות הנוף" שאפשר לראות תהיה "קטנה" יותר אבל אפשר לשחק עם זווית הפתיחה של השלבים ולכוון אותם בצורה אופטימלית. בגלל השימוש הנפוץ בתריסים ונציאנים יש רבים שמחפשים אופציות חדשות יותר לעיצוב המשרד. במקרה כזה אני יכולה להציע פתרונות נוספים: בשלב ראשון, אמליץ על התריס הונציאני עם השלבים הרחבים שיש לו מראה מיוחד ומרשים והוא יוצר משחקי אור וצל מרתקים בחלל. תריס כזה בצבעי לבן על גווניו, שחור או אפילו במבוק (חדש! ) יכול להיות תוספת מעוצבת להפליא בכל משרד.

תכנון משרד מנכ"לתריס ונציאני יוצר משחקי אור וצל מרתקים על הרצפה 

הצעה נוספת, להשתמש בוילונות גלילה מבד רשת..

וילונות גלילה רשת

הוילון מבד רשת עשוי בד מיוחד שצידו הפונה לחלון מצופה בשכבת רפלקטור עשוי אלומיניום שמחזירה חלק ניכר מקרינת השמש. היתרון המרכזי בוילון הרשת הוא שגם כשהוא סגור אפשר לראות דרכו את הנוף בצורה חלקית. הנראות הפשוטה והאלגנטית של הוילון משתלבת בפרויקטים רבים.

וילונות האפלה

בחדרי ישיבות, חללים ציבוריים וחדרי מנהלים בהם מתקיימות שיחות ועידה ופגישות וירטואליות שמוקרנות על הקירות יש לרוב צורך בוילונות האפלה שייצרו חדר חשוך במידה מספקת לצפייה נוחה. אמנם אביזרי המולטימדיה היום השתכללו מאוד והמסכים והמקרנים החדשים יכולים להתגבר על תאורת יום בקלות יחסית אבל במקרים של קרינת שמש חזקה מומלץ בכל זאת להשתמש בבדי האפלה ולבחור אם להשתמש בוילונות גלילה, וילונות קפלים או וילונות ורטיקליים שנדבר עליהם בהמשך.

שלושת הסוגים הללו שהזכרנו, של וילונות לחלונות חוץ, הם הפופולריים ביותר להצללה בעיצוב משרדים. בנוסף להם קיים מגוון עצום לוילונות עבור חלונות פנימיים בתוך המשרדים. חלקם יכולים לשמש גם עבור חלונות חוץ. נזכיר רק כמה מהם שיש להם ערך מוסף ייחודי.

וילונות עבור חלונות פנימיים

כאמור, תפקידם העיקרי של וילונות אלו הוא לווסת ולהתאים בין הצורך בפרטיות לבין הצורך בשיתוף ובשקיפות. כשנמצאים בחדר עם קיר זכוכית אחד או כמה קירות כאלו השקיפות של הקיר יוצרת רושם של חדר גדול מכפי שהוא באמת ומעניקה תחושת אווריריות. השקיפות מאפשרת להיות חלק מהמתרחש ויחד עם זאת לשמור על הפרטיות ברמה האקוסטית. במקרה כזה על הווילונות להתאים לתרחישים שונים בחדר שדורשים רמות שונות של פרטיות.

וילון עץ

אלו וילונות שפועלים על בסיס תריס ונציאני והשלבים שלהם עשויים עץ מסוגים שונים. יש להם מראה חם ואת כל היתרונות של תריס ונציאני.

עיצוב פנים משרד מארסק ספנות אשדודתריסי עץ מעניקים מראה חם

קיימים היום בשוק תריסים ונציאנים עם שלבים רחבים ברוחב 50 מ"מ ועשויים מבמבוק לאוהבי המראה החם שהוא גם עדכני. הבמבוק הוא חומר ידידותי לסביבה וכך משיגים יתרון נוסף.

וילון רומי

הוילון הרומי הוא בעל נראות קלסית אם כי הפתיחה והסגירה שלו מסורבלים מעט יותר. זהו וילון המבוסס על קפלים ישרים של בד לרוחב ובעת הפתיחה הבד עולה ונאסף כלפי מעלה. מיועד למי שמחפש מראה ביתי.

chairman office design with big sofaוילון רומי משרה מראה ביתי

וילון קפלים

הווילון שפעם נחשב כמיועד לשימוש ביתי בלבד מוצא מקום גם במשרדים רבים שרוצים ליצור תחושה ביתית במשרד. הווילון נאסף הצידה ויש לכך יתרון כשמשמשים בוילונות עם הנעה חשמלית. במקום להצמיד מנוע חשמלי כמספר החלקים של הוילון, כמו במקרה של וילון גלילה או וילון רומי, יש צורך במנוע אחד בלבד עבור מפתח גדול של וילון. למרות שתרחיש הפתיחה והסגירה של הוילון הוא המוגבל ביותר מבין כל שאר הוילונות שהוזכרו עד כה, הנראות וקלות ההסטה שלו הם יתרונות משמעותיים.

עיצוב פנים למשרד עורכי דיןוילון קפלים במשרד עורכי דין משרה אוירה של יוקרה

וילון ורטיקלי (אנכי)

הוילון הורטיקלי פועל על עקרון של תריס ונציאני אלא שהשלבים שלו ממוקמים אנכית ולא אופקית והם רחבים הרבה יותר (כ10 ס"מ כל שלב). שלבי הוילון יכולים להיות מבד שהוקשח או מפלסטיק עטוף בבד ברמות שקיפות שונות.

 עיצוב פנים חדר מנכ"לוילון ורטיקלי קל לפתיחה ובעל מגוון תרחישי פתיחה

הוילון הורטיקלי נאסף לצדדים והיתרון הגדול שלו על פני תריס ונציאני רגיל הוא קלות הפתיחה, הסטה אחת בלבד למפתח גדול שמאפשרת גם כאן, בדומה לוילון קפלים, מנוע חשמלי אחד בלבד.

וילונות שתי שכבות בחפיפה

זהו וילון שפותח בשנים האחרונות והוא עובד על עקרון החפיפה בין שכבות שקופות של רשת ושכבות אטומות של בד שמסודרות לרוחב הוילון בדוגמת פסים.

עיצוב פנים משרדים חברת תרופותחפיפה בין שתי שכבות של וילון יוצרת רמות שונות של חשיפה – פתיחה מכסימלית, כששתי שכבות זהות מונחות זו על גבי זו בדיוק

עיצוב פנים משרדים חברת תרופותהוילון סגור, כששתי שכבות שונות, שקופה ואטומה, מונחות זו על גבי זו בדיוק

בד הוילון תפור כצינור שיוצר שתי שכבות המונחות זו על זו . הפתיחה והסגירה של הוילון גורמים לשכבות לנוע זו על גבי זו. עם שינוי המנח של שתי השכבות נוצרים מגוון מצבים: המצב הפתוח הוא כאשר פסי הרשת בשתי השכבות מונחים זה על זה בדיוק וכמותם פסי הבד האטום. במצב הסגור החפיפה היא בין שכבה אטומה לשכבה שקופה ואז נוצרת הסתרה מלאה על ידי הוילון. בין שני המצבים הללו אפשר ליצור מצבי ביניים רבים. סקרתי כאן מגוון שיטות הצללה ודוגמאות לוילונות בסגנונות שונים. נשאר כעת רק לבחור.  :-)

The post וילונות ופתרונות הצללה לעיצוב המשרד appeared first on אדריכלות ועיצוב פנים.

עיצוב סביבת העבודה כפלטפורמה לקהילת עובדים חדשנית, יצירתית ויצרנית

$
0
0

הדמיות, סטודיו ליליקה

מבט על הקפיטריה שבמרכזו שולחן אבירים

המהפך המתחולל בסביבת העבודה בשנים האחרונות הוא נושא למחקרים רבים ומאפשר כר נרחב לניסויים וליצירה בתהליך העיצוב של משרדים.
אפשר לומר שהמהפך הזה נובע בחלקו מהעברת המיקוד מעבודת היחיד לעבודה קבוצתית ומגישה חדשה לפיה עובד מאושר ומרוצה הוא עובד יצירתי, חדשן ויצרני יותר.

מצוידים בהבנה הזו יצאנו, צוותי סטודיו מיכל רוזן ורון רובנשטיין אדריכלים למשימה של פיתוח קונספט תכנון עבור חברת הייטק שביקשה מאתנו פתרונות לעיצוב משרדיה החדשים עבור חללי הקפיטריה, הלובי הקומתי, עמדות העבודה והמסדרונות. קראנו לקונספט שבנינו בשם:

העובד במרכז

בגישה שבה העובד במרכז, המשרדים הם הפלטפורמה לביטוי עצמי, יצירתיות וחדשנות של העובדים. המהפך בתכנון סביבת העבודה החל בשנים האחרונות לאחר שחברות הייטק מובילות הבינו שהצלחתן תלויה ברווחתו של העובד. את המגמה המבורכת הזאת רצינו לחזק בקונספט שבנינו. התבססנו על מחקרים בנושא יצירתיות המצביעים על כך שאוירה יצירתית נוצרת כאשר יש קירבה, תחושת שייכות, אופטימיות והתלהבות בתוך קבוצה.
4 הפרמטרים הללו ליוו אותנו במהלך תכנון הקונספט למשרדים ועליהם נוספו בהמשך גם פתרונות נוספים שאמנם נבנו ספציפית לצרכי החברה אתה עבדנו אבל יכולים להתאים גם לחברות רבות נוספות.

העובדים כקהילה

החברה המערבית שמה על נס את האינדיבידואל. העיסוק בעצמי ובהשגת מטרות אישיות הפך כבר במאה ה20 לפולחן ממש וחיי הקהילה והמסורת נשכחו מעט בתוך המרוץ אחר ההגשמה העצמית והקדמה. אבל אל החיים כאינדיבידואלים ומגשימים התגנבו הניכור והבדידות. המצב הזה יצר פתרונות מעניינים בדמות הרשתות החברתיות שמאפשרות גם לשתף וליצור קהילות וגם לא לזוז מהכורסא.
אמנם לכל אחד היום יש הרבה חברים בפייסבוק, אבל האם אנחנו יותר מאושרים? לא בטוח. הבעיה היא שסוג התקשורת שנוצרת בין אנשים באינטרנט ובמדיות החברתיות שונה לחלוטין מתקשורת פיזית. עדיין אין תחליף לקשר עין, לקריאת הבעות פנים, ללחיצת יד, טפיחה על השכם או "כיף" קטן כשמגיעים להסכמה. אגב, מסתבר שהאנשים המאושרים ומאריכי החיים ביותר חיים במקומות שמכונים האזורים הכחולים. אלו אזורים בעולם שבהם התושבים ממשיכים להיות פעילים ולחיות חיים מלאים גם לעת זקנה. כשבדקו את המאפיינים של חיי התושבים גילו שאחד הפרמטרים החשובים, הוא חיי קהילה ותחושת השייכות לקהילה. כמובן שמדובר בקהילה פיזית ולא וירטואלית.
בקונספט שבנינו לעצוב משרדים רצינו ליצור חיבור מהותי בין העובדים בחברה ולהשתמש בחלל כפלטפורמה ליצירת קהילה חמה ותומכת ובכך לחזק את השייכות והקרבה בקרב העובדים.

מפגשים בלתי רשמיים בקפיטריה

ראשית נגשנו לעיצוב הקפיטריה הקומתית שהיא האזור בהא הידיעה למפגשים בלתי רשמיים בין עובדים ממחלקות שונות בחברה. מפגשים כאלו שקורים באווירה נינוחה יוצרים קרבה ותורמים גם אחרי המפגש בקפיטריה לתקשורת טובה יותר בין חברי הצוותים השונים, לחיבור גישות ורעיונות מתחומים שונים ובשורה תחתונה, להגברת החדשנות.
כדי ליצור היכרות וקרבה גם בין עובדים ששייכים למחלקות שונות מיקמנו במרכז החלל שולחן אבירים ארוך שיוצר קשר בלתי אמצעי בין הסועדים. כשמתיישבים בצהריים לארוחה משותפת סביב השולחן רוב הסיכויים הם שכל עובד ימצא מולו או לצדו אדם אחד או שניים לפחות שעובדים במחלקה או בתפקיד אחר ואין לו הזדמנות אחרת להכיר במהלך העבודה השוטפת. יחד עם זאת חשבנו גם על גיוון עמדות הישיבה בקפיטריה והקצנו דלפק גבוה הפונה לחלונות הקפיטריה ופינת סלון ביתית.

כלי נוסף חשוב להגברת האינטראקציה והקשר הוא משחק. הוספנו לוח שחמט מגנטי ענק עם כלים תלת ממדיים על הקיר שמשמש כקיר תקשורת עם לוח מודעות מגנטי ולוח מחיק.סמוך לקיר התקשורת שילבנו צמחיה תלויה וקיר ירוק כדי להשרות רוגע ולהכניס מעט תחושת טבע.

שולחן אבירים עם קיר המשלב לוח מחיק וצמחייה ירוקה

בלוג לא וירטואלי בכניסה לקומה

הלובי הקומתי מקדם את פני העובדים לכל הפחות כל בוקר ובסוף יום העבודה וזו הזדמנות מצוינת להכיר את העובדים בקומה. למטרה זו מיקמנו מול המעליות מתקן עם כבלים במתיחה שעליהם מותקנות קוביות מסתובבות. כל קובייה כזו היא מעין "בלוג" לא וירטואלי ועל 4 הפאות שלה אפשר להצמיד תמונות, טקסטים שונים ואיורים, הכל כיד הדמיון הטובה. דלפק קטן וכסאות עמידה מגניבים משמשים לפגישות קצרצרות ומדפים צבעוניים לתצוגה קומתית מתחלפת.

לובי קומתי עם "בלוג" וירטואלי

תחושת שייכות, אופטימיות והתלהבות

עמדת העבודה היא האזור שבו מבלים חלק ניכר מהזמן. באזור זה שהוא אישי עבור כל עובד רצינו לתת לו אפשרות לבחור את סידור עמדת העבודה שלו ולהציג פריטים אהובים כמו פריט מאוסף מכוניות, בובה של דמות מסרט מדע בדיוני ועוד.

בכל עמדת עבודה ממוקם עמוד מרכזי שעליו תלויים כמה אלמנטים בצבעים שאפשר לבחור מתוך סקלת צבעים מגוונת. הפריטים שהצענו בשלב הקונספט הם: לוח זכוכית מגנטי מחיק, פלטה לספיגת רעשים, מדף לצמחיה ומדף לתצוגה. בחלק העליון של העמוד מקמנו פלטות אקוסטיות שיכולות להתחלף בגופי תאורה תלויים אם בוחרים בכך. על ידי כך שאפשרנו לכל עובד לקבוע בעצמו את סידור הפריטים בעמדת העבודה אנו מאמינים שהגברנו את תחושת הייחוד והעצמאות שלו ואת השייכות לחברה. הצבעוניות השמחה נבחרה כדי להשרות אופטימיות ולעודד יצירתיות.

עמדות עבודה - איזור אישי

המסדרון – יותר מסתם מעבר.

המסדרון הוא אחד האזורים החשובים לאינטראקציה של פגישות אקראיות ו"שיחות מסדרון" וכאשר מתכננים אותו ומתייחסים אליו כאזור מפגש הוא הופך להיות מחלל שירות לחלק חשוב במערך המשרדים. בעצם, כוונתנו הייתה לתכנן את המסדרון כפלטפורמה חשובה לגיבוש חיי הקהילה של העובדים.
אפשר לראות בשימוש הרב תכליתי במסדרון פעולה הממקסמת את שטח המשרדים כיון שניתן להשתמש בו כאזור עבודה לכל דבר. איך עשינו זאת? פשוט הפכנו את קירות המסדרון ללוחות מגנטיים מחיקים. באופן כזה, חברי הצוות יכולים לא רק לנהל שיחת מסדרון חטופה אלא גם פגישות קצרות בעמידה כמו שמקובל היום בהרבה חברות הייטק כשהקירות המחיקים משמשים כפלטפורמה מצוינת לסיעור מוחות ולעבודת צוות "קטנה".
המסדרון יעיל במיוחד כששניים שלושה אנשים מתוך צוות גדול יותר רוצים לדון בנושא מסוים. במקום להפריע לשאר חברי הצוות שבחדרם או באולם הם יוצאים למסדרון, דנים בקצרה בנושא בעזרת הלוח המחיק ולאחר מכן חוזרים אל הצוות שלהם בלי שהפריעו לאלו שלא השתתפו בדיון.
כשנוצר דיון מול הלוח המחיק בין שני חברי צוות "עובר אורח" ממחלקה אחרת שעובר לתומו במסדרון יכול להצטרף ולתרום את חלקו לדיון מזווית ראיה חדשה. התקשורת בפגישות המסדרון נעשית פנים אל פנים ולא באמצעים דיגיטליים והיא חמה, אנושית ובלתי אמצעית.
שימוש כזה במסדרון אינו דורש הרחבה או הקצאת שטח נוספת כיון שהדיונים נערכים בעמידה והוא עשוי לייעל באופן משמעותי את עבודת הצוות.

מסדרון איזור חשוב לאינטראקציה ופגישות אקראיות

ניצול מקסימלי של השטח על ידי פתרונות אחסון

אחד האתגרים שעמדו בפנינו בפרויקט זה היה הקצאת שטחי אחסון גדולים יחד עם שמירה על מראה אוורירי.
לשם כך פיתחנו עמדת אחסון אישית שמכילה 3 סוגי אחסון: מגירה ארוכה בעומק 100 ס"מ, ארגז אחסון נשלף ומגירה אישית שמעליה כרית ישיבה כדי לארח חבר צוות נוסף סמוך לעמדת העבודה.
ארגז האחסון והמגירה האישית בנויים כמו קטר וקרון ואפשר להשאיר אותם מחוברים או לנתק את המגירה האישית עם הכרית ולהפוך אותה ליחידה עצמאית משאר המגירות. מארזי המחשבים ממוקמים בתוך ארוניות בעומק השולחן.

סיימנו את הפרויקט בהרגשה שהצלחנו לתרום את חלקנו הצנוע לשיפור סביבת העבודה ובתקווה שהרעיונות שפיתחנו יוכלו לעזור גם לחברות נוספות להפוך את המשרדים שלהם למקום שכיף להגיע אליו כל יום מחדש.

The post עיצוב סביבת העבודה כפלטפורמה לקהילת עובדים חדשנית, יצירתית ויצרנית appeared first on אדריכלות ועיצוב פנים.

שיתוף –לא רק בפייסבוק – מגמות בעיצוב משרדים להייטק 

$
0
0

שיתוף, שתפו שיתופיות, אנחנו שומעים כל הזמן את המילים הללו משורש ש.ת.פ. והן מתחברות לא רק לפייסבוק אלא גם לעולם העבודה ולעיצוב משרדים, במיוחד כשהדברים אמורים במשרדי הייטק. אז מה קורה בשנים האחרונות בתחום תכנון סביבת העבודה בכלל ולהייטק בפרט? במילה אחת: מהפיכה!

עיצוב חלל פתוח לחברת הייטקמהפיכה בסביבת העבודה, מעבר מסיבי לישיבה בחללים פתוחים הרוח החדשה המנשבת במשרדים רבים בארץ ובעולם מבוססת על עבודת צוות בחללים פתוחים ומחליפה במקרים רבים את הגישה הקלאסית לפיה סביבת העבודה בנויה מחדרים סגורים בלבד. גישה זו מתאימה בעיקר לחברות הייטק שבהן הדגש הוא על עבודת צוות והיא נובעת משינויים שהתגבשו עם השנים בתהליכי עבודה של חברות.

חלל פתוח ואי במרכז משרדיםמקום לעבודת צוות עם הרבה אור וצבע

איך הפך השיתוף להכרח בסביבת העבודה של חברות הייטק?

פעם, לפני שנים (אפילו לפני שהיה פייסבוק) המומחיות של כל עובד הייתה אמנם בתחום מסוים, למשל, הנדסה, אבל זו עדיין הייתה מומחיות כללית והאינטראקציה הנדרשת בין העובדים בחברה כדי להשלים פרויקט הייתה מעטה יחסית לימינו. מהנדס מוכשר היה יכול לשבת בחדרו ולפתח כמעט לבד מוצר או שירות וגאונים בתחומים שונים עבדו בנחת במגדלי השן שלהם. עם השנים התפתחו תחומי התמחות ספציפיים יותר ויותר בכל תחום עבודה, מהפיכת המידע שהחלה כבר בשנות ה70, הגלובליזציה והתחרות הגוברת בין חברות על פיתוח מוצרים ושירותים ייחודיים. כל אלו גרמו לכך שלצורך פיתוח מוצר או שירות נדרשת קבוצת עובדים כשלכל עובד יש מומחיות ייחודית שהיא חלק קטן מהמומחיות הנדרשת לפיתוח המוצר. כדי לפתח מוצר ברמה גבוהה נדרש שיתוף פעולה מלא בין חברי הקבוצה והצלחת הפרויקט תלויה באיכות התהליך לא פחות ולעיתים אף יותר מאשר במומחיות ובכישרון של עובד זה או אחר. על פי החוקר בן ג'ונס, מרצה לניהול באוניברסיטת נורתווסטרן היקף עבודת הצוות בתחומי המדע התרחב ב50 השנים האחרונות ביותר מ95%. אין ספק שעבודת צוות הפכה לנושא מרכזי בעולם העבודה החדש.

איך הופכים את עבודת הצוות לאופטימלית?

קרובים ומצליחים: מחקרים מגלים את חשיבותה של הקרבה הפיזית בין אנשי צוות ליצירת אינטראקציה טובה ביניהם וכפועל יוצא, ליצירת פרויקט איכותי. החוקר תומס ג' אלן גילה ב1977 כי אם הקולגה שלנו יישב במרחק כ2 מ' מאתנו תגדל כמות הפגישות והאינטראקציה אתו פי 4 מאשר אם יישב כ 20 מ' מאתנו. האבחנה הזאת נבדקה שוב בעידן האינטרנט ונמצאה נכונה גם לימינו . אין תחליף למפגשים "חיים" ואמתיים בין אנשי צוות ולקרבה פיזית. החוקר אייזק קוהן מבית הספר לרפואה בהרווארד ניתח למעלה מ35000 מחקרים ומצא שהמחקרים האיכותיים ביותר נכתבו כשהמדענים עבדו במרחק של לא יותר מ10 מטרים זה מזה. ההסבר לכך פשוט: רמת התקשורת הגבוהה בין העובדים כשהם יושבים קרוב זה לזה מדרבנת את העובדים להתייעץ, לשתף ולעזור זה לזה. כך נוצרת זרימת עבודה טובה והמטלות יכולות להסתיים מהר יותר, מה שבתורו מעלה את התפוקה ואת איכות הפרויקטים. המסקנה המתבקשת מהמידע והמחקרים הללו היא שסביבת עבודה המעוצבת כחלל פתוח שבו העובדים יכולים לתקשר ללא מחיצות היא אופטימלית ליצירת שיתוף ועבודת צוות מיטבית. אינטראקרציה טובה יותר כשהעובדים סביב שולחן גדול. דוגמא לעבודה בחלל משותף אפשר לראות במשרדי UXpert המופיעים כאן. חברת יו אקספרט עוסקת באפיון, עיצוב ופיתוח חוויית משתמש עבור אפליקציות, אתרים ומערכות תוכנה. עבודת הצוות במקרה הזה מבוססת על מומחיות ספציפית של כל איש צוות בתחום אחר והעבודה בחלל משותף יוצרת סינרגיה בין כל ההתמחויות שתורמת להצלחת הפרויקט.

עיצוב אופן ספייסיושבים בחלל פתוח וממקסמים את עבודת הצוות

יחד עם היתרונות המהותיים, צריך להיות מודעים לחסרונות הנלווים לישיבה בחלל פתוח ולטפל בהם דרך עיצוב המשרד. עקב אכילס של החללים הפתוחים הם ההפרעה לריכוז הנגרמת עקב רעש והסחת דעת והצורך בפרטיות בסיטואציות מסוימות. בשל כך, בסביבת עבודה פתוחה יש חשיבות מכריעה לאקוסטיקה טובה. המשרדים יכולים להיות המעוצבים והמגניבים ביותר שאפשר להעלות על הדעת אבל ללא טיפול אקוסטי מתאים הרעש שייווצר יגרום לסטרס ולהפרעה מתמשכת ויוריד את היעילות ותפוקת העבודה. יש היום מגוון פתרונות לטיפול אקוסטי, החל מתקרות אקוסטיות ועד ספות שקט שסופגות את הרעש מבחוץ ואפשר להתכנס בתוכן ולנהל דיונים שקטים גם בלב משרד הומה. תעלת מיזוג אויר מבד לצד ספוגים אקוסטיים ספוגים תלויים מהתקרה נותנים פתרון אקוסטי בחלל הפתוח הצורך בפרטיות גם הוא גורם חשוב שיש לקחת החשבון בתכנון המשרדים. ליד חללים פתוחים רצוי מאוד למקם חדר או חדרים סגורים לשיחות או פגישות שלא יפריעו לשאר חברי הצוות. חדר כזה יוכל לתת גם פתרון לנושאים אישיים שצצים באופן טבעי מפעם לפעם כמעט אצל כל עובד (הילד חולה וצריך להוציא אותו מהגן, האזעקה הופעלה וצריך להתקשר לשכן …) חדר ישיבות כחול עם קיר זכוכיתחדר ישיבות רב תכליתי לפגישות, סיעור מוחות ולשיחות אישיות  צמוד לחללים פתוחים שבהם עובדים יחד רצוי למקם חדר או חדרי ישיבות שייתן מענה לצורך בפגישות בלי להפריע לעובדים בחלל הפתוח conference room design

עיצוב משרדים לחברת סטארטאפ בהרצליה פיתוח

קירבה, שייכות, אופטימיות והתלהבות מגבירים חדשנות, יצירתיות ותפוקה

בעשרות השנים האחרונות נערכו מחקרים על סביבת העבודה האופטימלית ומיטב החוקרים העוסקים בסביבת העבודה עסקו בשאלה מה מייצר את הקסם של קבוצה יצירתית וחדשנית. התברר שיצירתיות נוצרת בקבוצה כאשר החברים בה בוטחים זה בזה ומרגישים שייכות. ואכן, נכתב ונאמר רבות על ההצלחה המטאורית של חברות סטארט אפ והייטק ישראליות שהמייסדים שלהן הכירו במהלך השירות הצבאי. הסברה היא שהסביבה המאתגרת והקשר האינטנסיבי בין חיילים המשרתים באותה יחידה בתקופה זו מולידים יחסי חברות, קרבה ואמון שתורמים בהמשך הדרך ליצירתיות ולחדשנות. גורם נוסף שמגביר את תחושת השייכות הוא האפשרות של כל יחיד בקבוצה להתבטא ולהביא חלקים אותנטיים מאישיותו שמקבל אישור בקבוצה. ואיך זה מתבטא בעיצוב המשרד? על ידי אפשרות ליצור חלל אישי בעמדת העבודה לכל אחד: תמונות וחפצים אישיים שיש להם ערך רגשי יוצרים שייכות למקום וגם מאפשרים ביטוי אישי. ביטוי עצמי בווריאציות שונות יכול לעודד יצירתיות. לדוגמא: לוחות מחיקים, משחקים שבאמצעותם העובדים יכולים להתבטא ואפילו האפשרות להגיע עם הכלב למשרד או להתלבש בסגנון ייחודי. כל אלה הן צורות ביטוי אישי בסביבת העבודה ואם הן מקבלות לגיטימציה הן יוצרות את תחושת השייכות והחופש שמאפשרת סביבת עבודה יצירתית וחדשנית. עיצוב חלל כניסה למשרדים עם פינת המתנה לוחות מחיקים על כל קיר פנוי במשרד מעודדים תקשורת וביטוי אישי.

יצירתיות וחדשנות משגשגות גם בקבוצות שיש בהן אוירה של התלהבות ואופטימיות וגם כאן חלל העבודה הוא גורם מכריע ביצירת האטמוספירה החיובית. נסו לדמיין אפוא אתם הייתם מרגישים נלהבים ושמחים יותר: במקום שיש בו הרבה אור, נוף פתוח וצבעוניות לא שגרתית, או בחלל חשוך עם תקרה נמוכה וקירות אטומים? לא קשה לנחש שבמקרה הראשון האופטימיות ההתלהבות ישגשגו ואיתן גם היצירתיות. חברות רבות וגם מעצבי הפנים נענים לאתגר ומשתדלים ליצור חלל עבודה עם תקרות גבוהות, הרבה אור, והעיקר, מבט אל נוף פתוח. סקרים שבוצעו בקרב עובדים גילו כי אחד הנושאים החשובים ביותר שתורם לשביעות רצונם של עובדים הוא חלון סמוך לעמדת העבודה שממנו אפשר להביט החוצה אל נוף ירוק או פתוח.

מבט מהכניסה אל המטבח והמשרדים עד לנוף המשתקף מבעד לחלונות חלל גבוה, חלונות עם נוף תורמים לתחושת אופטימיות והתלהבות.

מה עם מיתוג סביבת העבודה וקצת גאוות יחידה?

עדיין לא הזכרתי , אלא רק ברמז, את מיתוג סביבת העבודה. אותו מרכיב חיוני שנותן אור וצבע, תרתי משמע, לעיצוב ויוצר הזדהות, חיבור, שייכות וייחוד. מבט מהכניסה אל המשרדים תקרות פתוחות במשרדים מאפשרות את עיצוב המשרד עם תקרה גבוהה

תעלת מיזוג אויר מבד לצד ספוגים אקוסטייםתעלות בד צבעוניות למיזוג האוויר ואלמנטים אקוסטיים תלויים משדרים יצירתיות.

תאורה קירית עם תעלת חשמל מעליהקומפוזיציה של אלמנטים תעשייתיים.

עיצוב מטבחון צבעוני משולב ברצפה צבעוניתחגיגה צבעונית ברצפה.

עיצוב משרדים עם חלל פתוח ושטיחי אריחים צבעונייםאווירת הכיף הושגה על ידי הצבעוניות

לוח מחיק לאורך קיר שלם עם ספרייה מפרידה בין הכניסה לחלל עבודהלוחות מחיקים מגבירים את התקשורת ואת השיתוף

The post שיתוף – לא רק בפייסבוק – מגמות בעיצוב משרדים להייטק  appeared first on אדריכלות ועיצוב פנים.

שיתוף והגברת יצירתיות ותפוקה בסביבת העבודה

$
0
0

למה עיצוב סביבת העבודה כל כך חשוב? ולמה היום יותר מתמיד?  מה גרם לכל החברות הגדולות והמצליחות בעולם ללא יוצא מן הכלל להשקיע משאבים עצומים בעיצוב המשרדים שלהם? חברות כמו אמזון, גוגל, פייסבוק ורבות אחרות.

התשובה היא שסביבת העבודה הייתה תמיד משפיעה וחשובה , רובנו מבלים בה שליש מחיינו הבוגרים לפחות .תחשבו על כך שאחרי הבית זה המקום שעוטף אותנו רוב חיינו. איך אנחנו יכולים להפוך מקום כל כך משמעותי בחיינו למקום שבו נרגיש טוב, שנרגיש בו חלק מקהילה, שיעודד אותנו להיות יצירתיים ושבו נמצה את היכולות שלנו ונהיה חלק מהצלחת החברה?
זה נשמע כמו שאלה שפעם היו מפנים למנהל או למנהלת משאבי אנוש בחברה. עם השנים הסתבר שעיצוב החלל הזה יכול להשפיע בצורה מהותית על האופן שבו תהליכי עבודה מתרחשים. על היצירתיות, החדשנות, התפוקה.  במקביל, בעשרות השנים האחרונות חלו כמה תהליכים גלובליים שהגבירו פי כמה את החשיבות של עיצוב משרדים כמצע שעליו גדלה חברה מצליחה:

ראשית, התפוצצות המידע שהגיע עם עידן האינטרנט  גרמה להתמקצעות ספציפית של בעלי מקצוע וזה גרם לכך שעל תחום מסוים כבר כמעט לא יכול לעבוד מומחה אחד אלא עובדים כמה מומחים. עבודת הצוות הפכה להרבה יותר משמעותית.
גורם מהותי שני הוא התחרות הגוברת בין חברות. יש יותר אנשים בעולם היום, יותר חברות, הרבה חברות משווקות את אותו מוצר לכן צריך להיות הרבה יותר יעילים ועם יתרון תחרותי בולט כדי לשרוד. אם פעם חברה הייתה יכולה להרשות לעצמה להזניח את הפרמטר הזה של עיצוב משרדים ולסמוך על היצירתיות והתפוקה שיגיעו באופן אינטואיטיבי או דרך אמצעים אחרים, היום בעיקר בקרב חברות סטארטאפ, זו כמעט התאבדות.

אני יכולה לספר מהחוויה האישית שלי כי בעצם ההיסטוריה המקצועית שלי כמעצבת פנים חופפת למהפכה שעברה ועוברת גם היום על העולם של עיצוב המשרדים.
הרומן שלי עם עיצוב פנים התחיל לפני 25 שנים. סיימתי את התואר והתחלתי לעצב כל מה שנתנו לי לעצב. ובאופן טבעי נמשכתי לאנרגיות של עיצוב משרדים וכיוונתי את עצמי לשם.
וכמו בכל זוגיות טובה שנמשכת עשרות שנים אחד האתגרים הוא להתגבר על השחיקה ולשמר את התשוקה.
למזלי התחום של עיצוב סביבת העבודה הוא כל כך דינמי ומשתנה שהוא סוחף אותי אתו כל שנה לתגליות וחידושים נוספים.
אז לפני עשרים שנה בערך מה היה הכי חשוב בעיצוב משרד? מישהו מנחש? המשרד היה צריך להיות פונקציונלי ויפה! מי בעיקר עבד מולי על עיצוב המשרד? מנהל או מנהלת התפעול .
אחרי 7, 8, 9 שנים של עיצוב משרדים יפים התחלתי לחשוב לעצמי, המשרד הוא כלי כל כך עוצמתי,  עוטף, משפיע, למה שלא נשתמש בכלי הזה גם כדי להעביר בעוצמה את המסרים של החברה לעובדים וללקוחות? זו מגמה שהתחילה בחו"ל בעיקר עבור חללים קמעונאיים למכירות ומאוד התלהבתי ממנה.
הצעתי ללקוחות שלי, אייר פרנס וקלמ למתג את המשרדים והם שאלו: מה זאת אומרת? ב2003  אף אחד בארץ לא דיבר על מיתוג סביבת העבודה. אמרתי להם, תחברו אותי עם מחלקת השיווק שלכם ונעבוד יחד, נשלב את המיתוג שהוא בדרך כלל דו ממדי בתוך התלת ממד של עיצוב המשרדים.
קיבלנו ממחלקת השיווק של קלמ תמונות בנושא של שמיים ועבדתי איתם בעיצוב הדלפק
ואזור הכניסה, אבל זה עדיין היה דו ממד שמודבק על תלת ממד.
10 שנים מאוחר יותר תכננו בסטודיו את המשרדים של חברת צ'יינה מוטורס שעוסקת בייבוא אוטובוסים מסין. בפרויקט הזה כבר יצקנו את המיתוג בתוך התכנון התלת ממדי.

הדלפק אלכסוני ונראה בתנועה על גבי כביש שהוא השטיח והמשחק של גופי התאורה יוצר הרגשה דינמית של תנועה.
פרויקט נוסף של מיתוג תלת ממדי הוא משרדי חברת ערד תעשיות הידועה בתור "מגבות ערד" . סטנדטרד טקסטייל האמריקאית קנתה את החברה ובתכנון הקיר בכניסה עיצבנו מעין מחווה עם קריצה לחברה הוותיקה שהיתה ידועה במגבות האיכותיות שלה. זה קיר שמתוכנן עם מגבות מגולגלות. על קיר נוסף יצרנו קומפוזיציה של בדים באותו סגנון.

פרויקט נוסף שונה מאוד מהפרויקטים הטיפוסיים שלנו בסטודיו הוא עיצוב מרכזי שירות לקוחות עבור פלאפון. הפרויקט הזה הוא ממש תפאורה בתוך המשרדים וגם התכנון הולבש על עיצוב המוקד הקיים. הוא נועד ליצור אצל נציגי החברה את החוויה שנוצרה אצל הצופים בפרסומת של פלאפון בקמפיין שנעשה ב2009 חוויה של עולם פנטסטי ..
כשעבדתי על מיתוג סביבת העבודה התרגשתי מאוד מהאפשרויות שגלומות בחלל ככלי למיתוג,

לקח לי עוד כמה שנים, כמו לכל העולם, להבין שלסביבת העבודה יש השפעה אפילו יותר גדולה מאשר היכולת למתג. המיתוג הוא רק קצה הקרחון. מיתוג יכול ליצור תחושת שייכות והשייכות היא פרמטר חשוב ביצירת קהילה וקהילה משפיעה על יצירתיות. אז מיתוג הוא חשוב אבל הוא רק תחילת הדרך של מה שאפשר לעשות עם עיצוב משרדים.  מחקרים על ההשפעות של עיצוב סביבת העבודה קיימים כבר עשרות שנים באקדמיה, אבל רק ב10 השנים האחרונות התחילו לתרגם אותם לכלים מעשיים באופן המוני.
היום כמעט בכל פרויקט שאני עובדת עליו הנציג מטעם החברה הוא מנהל או מנהלת משאבי אנוש.
הציפיות מעיצוב משרד הן גבוהות בהרבה היום. מצפים מעיצוב של משרד שייצור מיתוג ,יעלה את היצירתיות והחדשנות וגם יגדיל את התפוקה.

יצירת קהילה על ידי קירבה, שייכות, אמון ובטחון

ראשית, עבודת צוות טובה מתרחשת ככל שנפעל ליצירת קהילת עובדים. זה יקרה אם נגביר את תחושת הקרבה, השייכות, הביטחון והאמון של העובדים. אז חוץ ממיתוג ניצור קירבה דרך החללים המשותפים של החברה.
איך אנחנו יודעים שקירבה משפרת את הביצועים של צוות? יש מחקרים בנושא, אחד מהם הוא של
בריאן אוצ'י , סוציולוג שחקר את התמהיל האידיאלי לעבודת צוות. הפקת מחזמר כרוכה בעבודת צוות מורכבת ורבת משתתפים לכן אוצ'י בחר לנתח את כל המחזות בברודוויי שנוצרו במהלך כמה עשרות שנים.  הוא גילה שמערכת היחסים בין היוצרים התגלתה כמדד אמין לנבא את ההצלחה בברודוויי. כשלא הייתה היכרות בין האמנים היוצרים מחזות הזמר צפויים להיכשל. כשהייתה היכרות טובה המחזות הצליחו.
כשמתייחסים לחללים ציבוריים כמחוללי קירבה , מהו לדעתכם המקום הכי משמעותי שבו אפשר ליצור קירבה במשרדים? ……….התשובה היא, הקפיטריה או המטבחון

כאן אתם רואים תכנון של קפיטריה בפרויקט קונספט שתכננתי יחד עם משרד רון רובנשטיין אדריכלים העוצמה של הקפיטריה כמקום שבו נוצרת תקשורת וקירבה נובעת מהמהות שלה כאזור שבו מתרחשת אחת הפעולות הראשוניות והחשובות לאדם: אוכלים שם.  לאכול זה צורך קיומי בסיסי ואכילה משותפת יוצרת קירבה כמעט אוטומטית.

תקריב של שולחן אבירים פרויקט קונספט
בפרויקט הזה תכננו שולחן ארוך, מעין שולחן אבירים, וגם זה לא מקרי. הרעיון למקם שולחן ארוך עלה כשהייתי בפסטיבל במצוקי דרגות, אני חובבת פסטיבלים ותיקה, ואת ארוחת הצהריים אכלתי
ליד שולחן ארוך מעץ שהיה שם שישבו סביבו לפחות 20 איש . אם היית יושב בנחת שעה ליד השולחן היית יכול להכיר בקלות 20 אנשים חדשים. אתם לא מתארים לעצמכם איזה חיבור וכמה שיחות וצחוקים נוצרו סביב השולחן הזה בארוחת צהריים אחת. ואם נחזור למשרד, כשאת יושבת לאכול ארוחת צהריים ליד שולחן אבירים, וזה לא משנה אם זה אביר או מתכנת,  רוב הסיכויים שתפגשי מישהי או מישהו מהחברה שלא היית פוגשת בחדר שלך או באופן ספייס, מישהו ממחלקה אחרת, או את מנהלת הכספים שכבר שבועיים רצית לדבר אתה על התקציב של הפרויקט החדש, וזה מעצב את התרבות הארגונית של החברה.

וכך תרגמנו את הקונספט לקפיטריה שמעודדת שיתוף בחברת הסטארטאפ יואפי שולחן אבירים. יותר מאוחר אתייחס לצבעוניות, זה נושא חשוב בפני עצמו.

וכאן מטבחון צבעוני ושמח בחברה שעוסקת בחוויית משתמש במדיות דיגטליות.
מטבח וקפיטריה בחברת הספנות הוותיקה אלאלוף בה רוב העובדים הם בעלי ותק של עשרות שנים. משדר חמימות ואוירה ביתית.

חברה שלקחה את נושא המשרד באווירה ביתית עד הסוף, נכנסים למשרדים, אין שם דלפק מזכירות אלא רק מטבח וסלון ממש כמו בבית.

ואם מדברים על אוירה ביתית, חיבור נוסף שאפשר לעשות בין העובדים הוא על ידי יצירת  אזורי מפגש לא רשמיים כמו כאן , משרדי קו בנוף לאדריכלות נוף בהם ממוקם ממש סלון בתוך המשרדים.

עוד סלון עם דלפק להכנת משקאות קרים וחמים וכיבוד ממש בכניסה למשרדים. מיקום של דלפק כזה בכניסה שובר מיד את הקרח , כל מי שנכנס מרגיש welcome, שמזמינים אותו להכנס , לשבת, לשתות ולאכול משהו. גם כאן ויתרו על דלפק הכניסה וההיעדרות של הדלפק יוצרת אוירה משפחתית ולא פורמלית.

ביטוי עצמי וייחוד בתוך הארגון

כאשר מאפשרים לכל אחד שמעוניין בכך לבטא את עצמו ואת הייחוד שלו מחזקים את תחושת השייכותוזה אלמנט חשוב ביצירת קהילה. אחת הדרכים שבה בחרנו לאפשר ביטוי עצמי הייתה על ידי "בלוג" לא וירטואלי אלא פיזי בכניסה לקומת משרדים של פרויקט הקונספט שהצגתי קודם.
לכל אחד מהעובדים בקומה יש קובייה מסתובבת שהוא יכול למקם עליה כל מידע שיבחר על עצמו, מקצועי או אישי ולהציג את עצמו לעמיתים שלו במשרד.

אמצעי נוסף מעולה הוא קירות תקשורת שעליהם אפשר לשרבט ולצייר כיד הדמיון,

והמשחק שהוא אמצעי מעולה ומהנה לביטוי עצמי. כאן, במקום הביליארד המסורתי מיקמנו לוח מחיק מגנטי עבור משחקי שח ומשחק הרכבת קלסתרונים והרכבת מילים

הגברת תחושה של אמון ובטחון באמצעות שליטה ופרטיות

שליטה: תחושה של שליטה היא מאוד חשובה לאדם כדי ליצור הרגשת בטחון בתוך הקהילה. בפרויקט הקונספט שאתם רואים כאן תחושת השליטה מושגת על ידי אפשרות לכל עובד לסדר את עמדת העבודה שלו לפי מה שעדיף וחשוב בעיניו. עיצבנו את העמדות כך שיש בהן כמה פריטים: לוח מחיק מגנטי מזכוכית, פנל אקוסטי, מדף תצוגה ומדף לצמחיה. כל אחד יכול לבחור מה הוא רוצה להתקין בעמדה שלו ובאיזה סדר ולבחור את הגוונים מתוך סקלת צבעים.

בפרויקט הזה של חברת סלטיק העובדים יכולים לסדר את עמדות העבודה שלהם ולשנות אותם מחדש בכל פרויקט לנוחותם.

פרטיות אבל כדי להיות פרט יצירתי בתוך קהילה אנחנו צריכים גם את המקומות שבהם אנחנו יכולים להתרכז, לטעון את עצמנו ולחזור בכוחות מחודשים לקבוצה. ספריה למשל יכולה להיות מקום מפלט מצוין.

או חדר ישיבות קטן שאפשר להיכנס אליו להפסקה מתודית ולחשיבה.

מפגשים אקראיים

(בנין 20, פיקסר)אחד הנושאים החשובים שתורמיםלהעלאת היצירתיות והחדשנות הוא המפגשים האקראיים. מסתבר שככל שהמפגשים הללו רבים יותר עולה החדשנות
אחד החללים היצירתיים ביותר בעולם הוא דווקא בניין כאוטי ולא מתוכנן שנקרא בניין 20  שנבנה בשנות ה40 בMIT  בקיימברידג'. הוא נבנה במהלך מלחמת העולם השנייה כדי לשרת בדחיפות מחקר מכ"ם של בעלות הברית. האגדה מספרת שהוא תוכנן באחר צהריים אחד, היו בו ליקויים חמורים וסוכם שיהרסו אותו מיד אחרי המלחמה. בתחילה הוא אכן שימש לחקר מכ"ם ואחר כך עבר הסבה למשרדים של מדענים או למחלקות באוניברסיטה שלא היה אפוא למקם אותן. בבניין שכנו מחלקות שונות לגמרי זו מזו: מעבדת אלקטרוניקה, מעבדה לחקר גרעיני, מחלקה לבלשנות, סדנה לייצור מכונות, מועדוני סטודנטים ועוד. בבניין 20 פותחו מאיץ חלקיקים, היתה בו סדנה לתיקון פסנתרים ומעבדה לתרביות תאים. הבניין עבר שינויים רבים וכל מדען שנכנס אליו עשה בו שינויים כאוות נפשו כי מיום הקמתו ועד הריסתו לבסוף בסוף שנות ה90 הוא היה מיועד להריסה. זה אפשר חופש בלתי רגיל למדענים לתכנן את החללים שלהם כרצונם . הניווט בבניין דמה יותר למציאת דרך במבוך, גם מי שהכיר את הבניין היטב טעה שוב ושוב בדרך למחלקה שלו. אפילו מספרי החדרים נקבעו בלי שום הגיון וסדר נראה לעין. זה גרם לאינספור מפגשים אקראיים בין מדענים וסטודנטים מתחומים שונים.
בבנין 20 פותחו המצאות פורצות דרך כמו צילום במהירות גבוהה, עקרונות הפיזיקה של פעולת המיקרוגל, משחק הווידאו הראשון, הבלשנות החומסקאית שטענה שלכל השפות יש מכנה משותף, ופיתוח השעון האטומי הראשון.
ככל הנראה דווקא הכאוטיות של הבניין והמפגשים האקראיים בין אנשים בעלי רקע ותכונות שונות מאוד, מה שנקרא diversity,גרמו להצלחה המדהימה של הבניין כחממה לחדשנות.
עשרות שנים מאוחר יותר, סטיב ג'ובס, שהאמין בחשיבות של מפגשים אקראיים ניצח על תכנון הבניין החדש של חברת פיקסר שבבעלותו . הוא תכנן את המבנה סביב אטריום מרכזי וכדי שחברי הצוות ייתקלו אחד בשני כמה שיותר ריכז את כל הפונקציות השירותיות במקום אחד: תיבות הדואר, חדרי הישיבות, בית הקפה, חנות המזכרות ואפילו שירותים יחידים בבניין מוקמו שם, כך שכולם נאלצו להיפגש עם כולם במהלך היום.
משתי הדוגמאות הללו וממחקרים שנערכו בנושא מסתבר שריבוי פגישות אקראיות בין אנשים שונים ככל האפשר מעלה את היצירתיות והחדשנות. ככל שההבדלים יהיו גדולים יותר: דת, גזע, מין, מיקום גאוגרפי, תחום עיסוק יש סיכוי טוב יותר ליצירת חדשנות.
אם תחשבו על זה רגע, זה ממש הגיוני. תחשבו על פגישה בין ישראלי ויפני, שתי תרבויות שונות לחלוטין, או אפילו, יפני וברזילאי , סושי סמבה J.

איך מיישמים את זה בתכנון המשרדים? כמו שסטיב ג'ובס עשה, רצוי מאוד לתכנן מקום מפגש אחד
שבו כמה שיותר עובדים מהחברה, ממחלקות שונות, ייפגשו לפחות פעם ביום.
יש חברות גדולות שהמשרדים שלהן משתרעים על פני כמה קומות, שקיבלו החלטה עקרונית למקם את הקפיטריה שלהן בקומה אחת בלבד בלי קפיטריות נוספות, זה מגדיל באופן משמעותי את כמות המפגשים וגם מעודד את העובדים להזיז את עצמם, על זה נדבר מאוחר יותר.

גם המסדרונות, פינת הצילום,, פינת הקפה, תיבות הדואר, כל המקומות הללו הם מקומות מעולים למפגשים אקראיים וכדאי שהמפגשים האקראיים לא יקרו באקראי אלא לתכנן את החלל כך שהם יקרו במקום מתאים ומזמין ככל האפשר.

כאן המסדרון רחב ידיים ונוח לשיחות מסדרון וגם ממש מתוכנן לפגישות בעמידה:stand up meetings יש כאן לוח מגנטי מחיק , דלפק קטן ושרפרפים שמיועדים להישענות ולא ממש לישיבה
מסדרון כזה מזמין לפגישות אקראיות ועובד כמו כל חלל עבודה אחר במשרדים, לא רק כאזור מעבר.
לכן, הבנת החשיבות של מפגשים אקראיים להעלאת החדשנות גורמת לכך שהיום נתכנן מסדרונות הרבה יותר רחבים ומרווחים.
ראינו שמפגשים אקראיים בין אנשים עם רקע שונה ככל האפשר מעלה את היצירתיות. מה לגבי מפגשים אקראיים בין עובדים מאותה מחלקה? ממחקרים עולה שככל שתגדל כמות המפגשים הללו התפוקה תעלה. גם כאן ההיגיון הוא פשוט: ככל שנפגשים יותר הקשר החברתי מתחזק, האינטראקציה בין העובדים עולה ואפשר לסיים משימות במהירות רבה יותר. בעניין הזה יש השפעה גדולה יותר דווקא לקשר פיזי ולא וירטואלי,
כבר בשנת 1977 החוקר תומס ג' אלן בדק איך מרחק משפיע על התקשורת בין עובדים ומצא כי עובדים יצרו תקשורת פי 6 יותר עם עובד המרוחק 3 מ' מהם לעומת עם עובד הממוקם 30 מ' מהם. התקשורת המרובה תרמה להשלמת מטלות בזמן קצר יותר ולעלייה בתפוקה. אפשר לאתגר את הממצא הזה ולטעון שהיום בעידן האינטרנט המפגש הוירטואלי מחליף את המפגש הפיזי, אבל מסתבר שזה ממש לא כך. ד"ר בן וובר, חוקר דפוסי תקשורת בעבודה בדק את צורת התקשורת בימינו  כשהתקשורת הדיגיטלית היא דומיננטית ומצא שגם בעידן האינטרנט יש נטייה ליצור קשר במייל פי 4 עם עובדים שנמצאים פיזית באותו מקום מאשר עם עובדים רחוקים זה מזה פיזית. גם אם המפגשים הפיזיים נפסקים,  עדיין התקשורת הדיגיטלית תמשיך להיות ברמה גבוהה יותר מאשר עם עובדים שלא נפגשו כלל. הנתונים הללו חשובים לחברות שמשרדיהם פרוסים בכל העולם ומראים שכדאי שהעובדים ייפגשו כדי להגדיל חדשנות ותפוקה . סקר מעניין שנערך בשנים האחרונות והתפרסם במאמר בהרווארד ביזנס ריוויו מראה את הקשר המובהק בין עלייה בכמות המפגשים האקראיים לעלייה בתפוקה. גם סקר זה נערך על ידי ד"ר בן וובר. הוא הצמיד תגים סוציומטריים ל50 סוכני מכירות בחברת פרמצבטיקה גדולה. התגים ניטרו את הפעילות של הסוכנים ביום העבודה, כמובן תוך שמירה על אנונימיות. בסקר נמצא שכאשר הגדילו את כמות הפגישות האקראיות ב10% המכירות עלו ב10%
אגב, אחת הסיבות לכך שחברות היום מוכנות להשקיע הרבה יותר בעיצוב המשרדים שלהן היא שמידע מסוג זה שמראה באופן כמותי את היתרונות של משרדים שמעוצבים כדי לעודד שיתוף, היה פעם לא זמין וכעת הוא בהישג יד בגלל הטכנולוגיה המשוכללת שמאפשרת את הבדיקות הללו.
אחרי שאנחנו מבינים את ההשפעה העצומה שיש למפגשים אקראיים בחברה נראה שהקצאת סלון וחללים משותפים היא לא פרט שולי אלא ממש חובה לחברה שרוצה למקסם את הפוטנציאל של המשרדים שלה.

אופטימיות והתלהבות

במחקרים שנערכו על גורמים שמעודדים יצירתיות התגלה לא במפתיע שלאופטימיות והתלהבות יש השפעה טובה על יצירתיות.
צבעוניות מתאימה היא אחד הגורמים החשובים ביצירת אוירה של אופטימיות והתלהבות.
בהזדמנות זו אני רוצה לפנות אל האדריכלים והמעצבים ביניכם בקריאה לפעולה:

אפור הוכח מחקרית כצבע שמעלה תחושת סטרס, מדכא השראה, יצירתיות ותפוקה!!
ואם תחשבו על המקבילה של אפור בטבע, מתי אנחנו רואים אפור? רק ביום מעונן, גשום וסגרירי,
הוא מעודד אמנם רצון להתכרבל אבל לפי המחקרים, לא התלהבות ויצירתיות.
הפרשנות שלי לתוצאות המחקר הזה היא שאפשר להשתמש באפור כרקע אבל לא כצבע יחיד.

אז איזה צבעים כן מעודדים אופטימיות והתלהבות?

צהוב- רעננות ואנרגיה

כתום – אופטימיות והתלהבות

פרויקט צבעוני ושמח

אגב, לגבי צבעוניות ויצירתיות, לא רק אופטימיות והתלהבות מעודדים יצירתיות. יש מחקרים שבהם נראה שכחול וירוק משרים שלווה ורגיעה וגם התחושות האלו מעודדות יצירתיות

גם בפרויקט הקונספט יש שילוב של צבעים שמשדר אנרגיה ואופטימיות. שילובי צבעים יכולים ליצור את ההרגשה השמחה הזאת שאנחנו מחפשים.

גם העיצוב של החלל יכול להגביר תחושות של אופטימיות והתלהבות. תקרה גבוהה וחלל אוורירי ומואר בתאורה טבעית מגבים את התחושות הללו.  דוגמא לחלל  כזה אתם יכולים לראות במשרדי UXpert, אחד הפרויקטים האהובים עלי . התקרה היא חשופה לכן גבוהה יותר.
יש כאן גם פתיחות רבה לאור טבעי ולנוף, שני אלמנטים חשובים לעידוד אופטימיות והתלהבות.

לקריאה על ביופילה ו-well being בסביבת עבודה לחצו כאן

לסיום, אני מקווה שקבלתם כמה כלים עוצמתיים וחומר למחשבה על המקום שעוטף אתכם יותר משליש מחייכם. אני מזמינה אתכם להתבונן במשרד שלכם ולדמיין מה עוד הייתם יכולים לעשות כדי להפוך אותו למקום תומך שמעודד יצירתיות וחדשנות ומשמש מצע להצלחת החברה.

The post שיתוף והגברת יצירתיות ותפוקה בסביבת העבודה appeared first on אדריכלות ועיצוב פנים.

Well Being וביופיליה בסביבת העבודה

$
0
0

Well Being

הדיבור על well being הוא היום חלק חשוב מהדיאלוג על עיצוב סביבת העבודה. זה נושא גדול מאוד ואגע בו רק על קצה המזלג.
שלומות היא ההרגשה הטובה של העובד, או של אדם באופן כללי והיא מושפעת מאוד מהסביבה שבה הוא נמצא.  היא הוכחה מחקרית כאחד הגורמים המרכזיים שמסייעים להעלאת יצירתיות ותפוקה.
אחד המפתחות לשלומות של העובדים במיוחד היום כשחלק גדול מהעבודה מתבצע בצוותים ובחלל פתוח הוא האקוסטיקה. אי אפשר להתעלם מהנושא כמו שנעשה בעבר ואנחנו באמת רואים שיש הרבה מאוד חומרים חדשים ועיצובים מיוחדים שנועדו כדי לעצב סביבת עבודה שקטה ולמנוע הפרעות רעש.

תכנון אופן ספייס עם תקרה חשופה

כאן במקום התקרה האקוסטית הסטנדרטית השתמשנו בעיצוב באריחים תלויים אנכית שיוצרים ספיגה אקוסטית מעולה וגם מאפשרים להשאיר את התקרה חשופה.

התאורה הטבעית היא אולי אחד האלמנטים החשובים ביותר לשלומות בכל מה שקשור לעיצוב הפנים.  כשיש לנו תאורה טבעית כדאי לדאוג בתכנון לכך שכמה שיותר עובדים ייחשפו אליה.
כאן אתם יכולים לראות הצעה לתכנון עבור לקוח, חברת הייטק, שבה העבודה היא על בנצ'ים, כלומר, עמדות עבודה ארוכות, 30-40 מטר בחוץ נמצא חוף הים.
המחשבה שמאחורי התכנון היא למקם את האופן ספייס קרוב ככל האפשר לחלונות כך שלכל עובד יהיה נוף קרוב לים. בצד השני מיקמתי צמחיה כדי שמי שרחוק יותר מהחלון יוכל ליהנות מהצמחייה.
חדרי המנהלים אמנם צמודים לקירות הפנימיים אבל עם קירות שקופים כך שגם הם יכולים להשקיף על הים מחדרם. זו גישה תכנונית נפוצה בארה"ב ששם הבניינים מאוד גדולים והיחס בין שטח הרצפה לשטח החלונות קטן יותר מאשר בארץ.

proov-sketch

כאן אפשר לראות את הגישה הזו מיושמת  באופן ספייס, אמנם הרבה יותר קטן אבל על אותו עקרון. נוף מצד אחד וצמחיה בצד שני.

המשרד הבריא

מה עוד תורם לשלומות בסביבת העבודה?

הבריאות שלנו היא מן הסתם גורם שמשפיע על כל מהלך החיים וכמובן גם על התפקוד שלנו בעבודה.
דווקא בגלל העולם הבעייתי שאנחנו חיים בו היום נושא המשרד הבריא הפך להיות אג'נדה מרכזית בכמה ממשרדי האדריכלות הגדולים בעולם, כמו למשל, פרקינס אנד וויל .
זה מתחיל מהישיבה מול המחשב, מחקרים מגלים שהישיבה היא העישון החדש. אנחנו יושבים הרבה יותר מידי מול המחשב. בעיצוב משרדים מקובל למקם היום כמה עמדות עמידה למי שמעוניין לשנות מידי פעם ולעבור מישיבה לעמידה.

quickstanding

מתקן מעבר מישיבה לעמידה וקסמן

כאן אתם יכולים לראות מתקן שאפשר בשתי אצבעות להרים ולהוריד במעבר מתנוחת ישיבה לעמידה.
הגישה של תכנון אזור ציבורי מרכזי אחד בחברה במקום לפזר כמה אזורים כאלו תורמת גם למפגשים אקראיים רבים יותר וגם מעודדת את העובדים לצעוד קצת במהלך יום העבודה. אם יש שתי קומות לחברה רצוי לתכנן מדרגות פנימיות שיתרמו עוד לפעילות גופנית תוך כדי העבודה.

חדר כושר
חדר אופניים
מקלחון
מאפשרים לעובדים להגביר את רמת הפעילות הגופנית

_MG_0891

עיצוב סביבת עבודה ביופילית


מגמה חדשה ומרתקת בעיצוב פנים בכלל ובעיצוב למשרדים בפרט וקשורה מאוד לשלומות היא עיצוב משרדים ביופילי.
את הקונספט של הביופיליה פיתח פסיכולוג אמריקאי בשם אדוארד ווילסון כבר בשנות ה80. הוא טען
שלנו כבני אדם יש משיכה טבעית לטבע כי במהלך רוב ההיסטוריה האנושית חיינו בסביבה טבעית ולא בסביבה עירונית שהיא זרה לטבע שלנו לכן, עיצוב שיעלה את תחושת השלומות הוא עיצוב שמחובר אל הטבע, מכיל אלמנטים מהטבע או מעתיק ומחקה אלמנטים כאלו.
למרות שהמגמה החלה כבר בשנות ה80 היא תופסת תאוצה אדירה ב3 השנים האחרונות. הפריחה של הביופיליה בתכנון נובעת מכך נערכו מחקרים בכל רחבי העולם שהוכיחו שבאופן אוניברסלי, בכל מקום בעולם עיצוב ביופילי מוריד סטרס ומעלה את תחושת השלומות ואת היצירתיות והתפוקה של העובדים ב6%-15%.
המתודולוגיה של עיצוב ביופילי מחלקת את העיצוב ל14 תבניות. אני אדגים כאן 10 מתוכן.
לגבי כל תבנית אתן דוגמא מהטבע ואחר כך אציג דוגמא ליישום שלה בסביבת העבודה .

123456789101112

ולסיכום הנושא של ביופיליה, פרויקט ביופילי שנמצא בשלבי תכנון עבור מרכז שירות לקוחות של חברת ישראייר

israir-concept-plan israir-concept-3d israir-concept-3D2

לקריאה נוספת על יצירת שיתוף ועידוד יצירתיות בסביבת העבודה לחץ כאן 

The post Well Being וביופיליה בסביבת העבודה appeared first on אדריכלות ועיצוב פנים.

Viewing all 52 articles
Browse latest View live