Well Being
הדיבור על well being הוא היום חלק חשוב מהדיאלוג על עיצוב סביבת העבודה. זה נושא גדול מאוד ואגע בו רק על קצה המזלג.
שלומות היא ההרגשה הטובה של העובד, או של אדם באופן כללי והיא מושפעת מאוד מהסביבה שבה הוא נמצא. היא הוכחה מחקרית כאחד הגורמים המרכזיים שמסייעים להעלאת יצירתיות ותפוקה.
אחד המפתחות לשלומות של העובדים במיוחד היום כשחלק גדול מהעבודה מתבצע בצוותים ובחלל פתוח הוא האקוסטיקה. אי אפשר להתעלם מהנושא כמו שנעשה בעבר ואנחנו באמת רואים שיש הרבה מאוד חומרים חדשים ועיצובים מיוחדים שנועדו כדי לעצב סביבת עבודה שקטה ולמנוע הפרעות רעש.
כאן במקום התקרה האקוסטית הסטנדרטית השתמשנו בעיצוב באריחים תלויים אנכית שיוצרים ספיגה אקוסטית מעולה וגם מאפשרים להשאיר את התקרה חשופה.
התאורה הטבעית היא אולי אחד האלמנטים החשובים ביותר לשלומות בכל מה שקשור לעיצוב הפנים. כשיש לנו תאורה טבעית כדאי לדאוג בתכנון לכך שכמה שיותר עובדים ייחשפו אליה.
כאן אתם יכולים לראות הצעה לתכנון עבור לקוח, חברת הייטק, שבה העבודה היא על בנצ'ים, כלומר, עמדות עבודה ארוכות, 30-40 מטר בחוץ נמצא חוף הים.
המחשבה שמאחורי התכנון היא למקם את האופן ספייס קרוב ככל האפשר לחלונות כך שלכל עובד יהיה נוף קרוב לים. בצד השני מיקמתי צמחיה כדי שמי שרחוק יותר מהחלון יוכל ליהנות מהצמחייה.
חדרי המנהלים אמנם צמודים לקירות הפנימיים אבל עם קירות שקופים כך שגם הם יכולים להשקיף על הים מחדרם. זו גישה תכנונית נפוצה בארה"ב ששם הבניינים מאוד גדולים והיחס בין שטח הרצפה לשטח החלונות קטן יותר מאשר בארץ.
כאן אפשר לראות את הגישה הזו מיושמת באופן ספייס, אמנם הרבה יותר קטן אבל על אותו עקרון. נוף מצד אחד וצמחיה בצד שני.
המשרד הבריא
מה עוד תורם לשלומות בסביבת העבודה?
הבריאות שלנו היא מן הסתם גורם שמשפיע על כל מהלך החיים וכמובן גם על התפקוד שלנו בעבודה.
דווקא בגלל העולם הבעייתי שאנחנו חיים בו היום נושא המשרד הבריא הפך להיות אג'נדה מרכזית בכמה ממשרדי האדריכלות הגדולים בעולם, כמו למשל, פרקינס אנד וויל .
זה מתחיל מהישיבה מול המחשב, מחקרים מגלים שהישיבה היא העישון החדש. אנחנו יושבים הרבה יותר מידי מול המחשב. בעיצוב משרדים מקובל למקם היום כמה עמדות עמידה למי שמעוניין לשנות מידי פעם ולעבור מישיבה לעמידה.
מתקן מעבר מישיבה לעמידה וקסמן
כאן אתם יכולים לראות מתקן שאפשר בשתי אצבעות להרים ולהוריד במעבר מתנוחת ישיבה לעמידה.
הגישה של תכנון אזור ציבורי מרכזי אחד בחברה במקום לפזר כמה אזורים כאלו תורמת גם למפגשים אקראיים רבים יותר וגם מעודדת את העובדים לצעוד קצת במהלך יום העבודה. אם יש שתי קומות לחברה רצוי לתכנן מדרגות פנימיות שיתרמו עוד לפעילות גופנית תוך כדי העבודה.
חדר כושר
חדר אופניים
מקלחון
מאפשרים לעובדים להגביר את רמת הפעילות הגופנית
עיצוב סביבת עבודה ביופילית
מגמה חדשה ומרתקת בעיצוב פנים בכלל ובעיצוב למשרדים בפרט וקשורה מאוד לשלומות היא עיצוב משרדים ביופילי.
את הקונספט של הביופיליה פיתח פסיכולוג אמריקאי בשם אדוארד ווילסון כבר בשנות ה80. הוא טען
שלנו כבני אדם יש משיכה טבעית לטבע כי במהלך רוב ההיסטוריה האנושית חיינו בסביבה טבעית ולא בסביבה עירונית שהיא זרה לטבע שלנו לכן, עיצוב שיעלה את תחושת השלומות הוא עיצוב שמחובר אל הטבע, מכיל אלמנטים מהטבע או מעתיק ומחקה אלמנטים כאלו.
למרות שהמגמה החלה כבר בשנות ה80 היא תופסת תאוצה אדירה ב3 השנים האחרונות. הפריחה של הביופיליה בתכנון נובעת מכך נערכו מחקרים בכל רחבי העולם שהוכיחו שבאופן אוניברסלי, בכל מקום בעולם עיצוב ביופילי מוריד סטרס ומעלה את תחושת השלומות ואת היצירתיות והתפוקה של העובדים ב6%-15%.
המתודולוגיה של עיצוב ביופילי מחלקת את העיצוב ל14 תבניות. אני אדגים כאן 10 מתוכן.
לגבי כל תבנית אתן דוגמא מהטבע ואחר כך אציג דוגמא ליישום שלה בסביבת העבודה .
ולסיכום הנושא של ביופיליה, פרויקט ביופילי שנמצא בשלבי תכנון עבור מרכז שירות לקוחות של חברת ישראייר
לקריאה נוספת על יצירת שיתוף ועידוד יצירתיות בסביבת העבודה לחץ כאן
The post Well Being וביופיליה בסביבת העבודה appeared first on אדריכלות ועיצוב פנים.